FinansNyhet

Mifid II fördyrar för kapitalförvaltare

Publicerad

Införandet av Mifid II-regelverket som sker efter årsskiftet missgynnar kapitalförvaltare men gynnar vissa börser. Det skriver investmentbanken Credit Suisse i en analys.

Realtid.se

"Mer än hälften av de 20 största globala kapitalförvaltarna har beslutat att absorbera analyskostnaderna och tidigare bedömt negativa scenario om mer än 50 procents minskning i analysbudgetar kan komma att bli en verklighet", skriver Credit Suisse, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Investmentbanken bedömer att inverkan på vinsten före skatt blir upp till 3 procent för många europeiskt listade kapitalförvaltare i spåren av att de inte för över analyskostnader till sina kunder.

Bland förvaltare som nämnt att de inte kommer att föra över kostnader till sina kunder återfinns Schroders, JP Morgan Asset Management, Aviva, Blackrock, Barings, Allianz, Deutsche Asset Management, T Rowe Price, Franklin Templeton, Vanguard och Pimco med flera.

Annons

De förändringar som Mifid II utgör för strukturen på den europeiska kapitalmarknaden kan väntas ge en "något positiv" inverkan på börsers resultat.

"Vi bedömer att en viss positiv vinstpåverkan kommer av att OTC-flöden flyttas över till börs-scener", skriver Credit Suisse som därutöver pekar på att tjänster för att hjälpa kunder med nya rapporteringskrav också bidrar positivt.

Den börs som förväntas dra mest nytta av Mifid II-reglerna är Londonbörsen, bedömer Credit Suisse.

Annons
Annons