Annons

Annons

Mifid2

UPPDATERAD En konsekvens av MIFD2-reglerna är försämrad genomlysning av små och medelstora bolag.

– Vi har bara sett början på den vilda western-våg som är i rullning, säger Sophie Nachemson-Ekwall, forskare inom bolagsstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm.

Mifid2 riskerar att förstärka underfinansieringen av små och medelstora företag. Det menar Nasdaqs vd Lauri Rosendahl och avslöjar att Stockholmsbörsen tittar på möjligheter att lösa en av många oavsiktliga effekter av regelverket.

Cinnobers dotterbolag Simplitium lanserar ny Mifid2-compliant tjänst. Lösningen går under namnet FacilitEx och ska säljas till europeiska marknadsplatser som MTF:er och OTF:er – och hjälpa dem uppfylla nya rapporteringskrav.

Under hösten har Mangold haft en allt intensivare kommunikation med Finansinspektionen angående bank-oktrojen. Vd Per-Anders Tammerlöv uppger för Realtid.se att 2017 "kommer bli det bästa året som vi har haft någonsin" och att Mangold Fondkommission tar kunder från aktörer i alla storlekar i dag, en del "på grund av att andra missköter sig”. Han berättar även om anpassningen inför Mifid2.

Införandet av Mifid II-regelverket som sker efter årsskiftet missgynnar kapitalförvaltare men gynnar vissa börser. Det skriver investmentbanken Credit Suisse i en analys.

Nästa år införs otaliga nya EU-lagar som ska hårdreglera bank- och finansbranschen – och öka kundernas makt. Lagarna väntas också gynna fintech-bolag. Samtidigt varnar PWC för att finansmyndigheter kan få svårt att kontrollera att reglerna följs.

Bristande konsekvensanalyser och stora regelpaket kan vålla bekymmer för finansbranschen, enligt Näringslivets Regelnämnd.