När Kina har stoppat exporten av sällsynta jordartsmetaller tidigare har det funnits sätt att ta sig runt det. Nu tar landet krafttag mot smugglingen.
Kina stoppar smuggling av metaller: "Inte lika lätt"


Mest läst i kategorin
Handelskriget mellan Kina och USA har inte bara inneburit skyhöga tullar. Det har också lett till att Kina har begränsat exporten av viktiga metaller.
Tidigare har dessa metaller nått ut ur Kina på omvägar ändå.
Missa inte: Här är Kinas kraftfulla vapen i handelskriget. Realtid
Men nu kommer uppgifter om att Kina tar krafttag mot smugglingen, vilket ytterligare kan förvärra krisen för västerländska företag, skriver New York Times.
Få licenser har getts ut
Dessa sällsynta jordartsmetaller används i allt från elbilar och vindkraftverk till avancerade militära system – och nästan all global bearbetning sker fortfarande i Kina.
Åtgärden är ett led i Pekings strategi att stärka kontrollen över sin inflytelserika gruvindustri. Sedan den 4 april kräver Kina exportlicens för sju typer av sällsynta jordartsmetaller samt magneter tillverkade av dem.

Få sådana licenser har dock utfärdats. Resultatet är att både laglig och olaglig export i praktiken har upphört.
Samtidigt har Kina mobiliserat tull, polis och underrättelsetjänster i en koordinerad insats för att eliminera smuggling, enligt statliga medier.
Missa inte: Kinas järngrepp om metallerna – ett hot mot väst. Realtid
Senaste nytt
Kräver redovisning
Enligt ett gemensamt uttalande från elva ministerier och sju provinser ska kontrollkedjan från gruva till export övervakas i varje led.
”Smuggling är inte lika lätt som det en gång var”, säger David Abraham, expert på sällsynta jordartsmetaller vid Boise State University.

Stor brist på metaller hotar Europas bilindustri
Tusentals jobb kan gå förlorade.
Amerikanska företag som tillverkar missiler, drönare och stridsflygplan har länge varit beroende av kinesisk produktion.
Exportlicenssystemet kräver nu att kinesiska företag redovisar slutkundens användning av materialen, ofta med dokumentation och bilder.
Stängt ett raffinaderi
Kritiker menar att detta även fungerar som underrättelseverksamhet för att kartlägga västvärldens försörjningskedjor.
Historiskt har smuggling, särskilt via Vietnam, underminerat tidigare kinesiska exportrestriktioner, men efter pandemin har Kina byggt upp avancerade gränsstängsel som gjort smugglingen svårare.
Missa inte: Kinas mineralkrig hotar lamslå Europas industri. Realtid
Ett raffinaderi i Vietnam, en gång ett viktigt nav för bearbetning av tunga jordartsmetaller, har dessutom stängts.
Sätter press på Trump
Med priserna stigande och lagren sinande står västerländska industrier inför en akut försörjningskris. Och med Kinas nya hårda hållning ser alternativen ut att vara få.
Biltillverkare har nu satt press på Donald Trump att nå en lösning med Kina för att undvika att fabriker i USA måste stänga av produktionen.
”Även om ansträngningar pågår för att stärka leveranskedjor och leverantörer av dessa mineraler utanför Kina kommer detta att ta ytterligare tid. Det kommer heller inte lindra den omedelbara bristen som är avgörande för bilkomponenter som används för att tillverka fordon här hemma”, skriver två branschorganisationer i bilindustrin i ett brev till presidenten, enligt Wall Street Journal.

”Pistol mot våra huvuden” – USA:s mineraler kan ta slut
Försöker hitta andra vägar.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.