Realtid

"Pistol mot våra huvuden" – USA:s mineraler kan ta slut

mineraler
Ett stridsplan av modell F-35 innehåller gott om olika sällsynta jordartsmetaller som nu kan bli svårare att få tag på. (Foto: Petros Karadjias/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 28 maj 2025Publicerad: 28 maj 2025

Om Kina stryper exporten av sällsynta jordartsmetaller kan många amerikanska bolag få problem. Därför försöker nu USA hitta andra vägar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som tittar närmare på exempelvis ett amerikanskt stridsplan av modellen F-35 kommer att notera att den innehåller en rad olika metaller.

Några av dem, som lutetium, terbium och dysprosium, tillhör gruppen som kallas sällsynta jordartsmetaller.

Missa inte: Här är Kinas kraftfulla vapen i handelskriget. Realtid

Dessa metaller bryts till största delen i Kina, vilket landet har utnyttjat till sin fördel. Nu försöker USA hitta sätt att bryta dominansen, skriver Fortune.

Stora företag beroende

När USA införde höga tullar på kinesiska varor tidigare i år svarade Kina med att strypa exporten av dessa kritiska metaller. Det är ett drag som nu påverkar flera av de allra största amerikanska bolagen inom försvar, teknik och fordonstillverkning.

Sällsynta jordartsmetaller är nödvändiga för avancerad teknologi. De används inte bara i stridsplan, utan också i allt från elmotorer till mobiltelefoner.

Sällsynta jordartsmetaller behövs ofta inte i några större mängder, men de är nog så viktiga ändå. (Foto: Marc Levy/AP/TT)
ANNONS

Det gör att företag som Apple och Tesla är starkt beroende av dessa material i sina produkter.

”Detta är den största pistolen som de har mot våra huvuden”, säger Evan Smith, vd på analysföretaget Altana Technologies.

Missa inte: Mineraler på havsbotten kan bli nästa guldrusch. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance spränger tillväxtmålen – trots tuff mediemarknad

30 maj 2025
relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025

Hittar nya länder

Kina står för cirka 90 procent eller mer av den globala produktionen av de mest använda sällsynta metallerna. Detta har gjort det svårt för amerikanska företag att hitta alternativa leverantörer.

Länder som Japan och Australien försöker att skala upp sin produktion av sällsynta jordartsmetaller. Dessa länder kan vara vänligare inställda till att sälja dem till USA.

Dessutom finns det gruvor i Brasilien som nu ökar sin export till USA, skriver Wall Street Journal.

Ukrainas krav – i utbyte mot landets mineraler

Ett avtal som ger USA naturresurser måste inkludera vissa garantier för Ukraina. Det säger landets president Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS

Kan bli egen utvinning

På sikt vill USA ha gruvor även på hemmaplan. USA:s försvarsdepartement har påbörjat ett initiativ för att skapa en inhemsk försörjningskedja, skriver Mining Technology.

Företag i delstater som Kalifornien och Texas har fått statliga bidrag för att bygga upp kapacitet för utvinning och bearbetning. Men gruvdrift är en känsliga fråga, där gruvans fördelar ska vägas mot exempelvis miljöpåverkan.

Än så länge är dessa projekt i ett tidigt skede och det lär ta många år innan de kan ersätta det kinesiska beroendet helt och hållet.

Missa inte: Prospekteringsbolag: ”Detta skulle säkra vår tillgång till viktiga mineraler”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS