Finans

Landshypotek emitterar grön obligation värd 3 miljarder kronor

Landshypotek Bank har gett ut en obligation som finansierar ett hållbart svenskt skogsbruk. Den emitterade volymen uppgick till 3 miljarder kronor.

Johan Såthe
Uppdaterad 2019-11-11
Publicerad 2019-11-11

Landshypotek Bank var enligt egen utsago förra året först i världen med att ge ut en grön säkerställd obligation vars syfte var att finansiera ett hållbart skogsbruk.

Nu har banken följt upp detta med att ge ut en liknande säkerställd grön obligation. Den ska enligt ett pressmeddelande vara baserad på ”det svenska hållbara skogsbrukets bidrag till minskandet av koldioxidhalten i atmosfären och ett bevarande av den biologiska mångfalden.”

Klimatnyttan sägs att ha en årlig klimatnytta på cirka 250 ton koldioxid för varje investerad 1 miljon kronor.

– Vi är väldigt glada över att intresset för Landshypotek Bank och den svenska skogen är så stort från både svenska och utländska investerare. Det här visar verkligen på kraften i det hållbara svenska skogsbruket och dess nyckelroll för omställningen till ett hållbart samhälle, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank i en presskommentar.

Den nu aktuella gröna obligationen har riktats till institutionella investerare.  Nordea, SEB och Handelsbanken var mandaterade för emissionen. Den emitterade volymen är tre miljarder kronor och löptiden är satt till sex år.

 

 

 

 

Platsannonser