Jonny Westling är värderingsman med ett stort antal expertförordnanden för Sveriges Handelskamrar.
Krönika

Priset för en diamant

Sverige är en av Europas mest prisvärda platser att handla diamanter just nu och mycket görs från Sveriges sida för att Janna och hennes vänner ska få gå i skolan istället för att polera stenar hela dagarna, skriver Jonny Westling.

Jonny Westling
Jonny Westling
Uppdaterad 2016-07-22
Publicerad 2016-07-22

Janna skulle ha gått ut mellanstadiet nu men hon får inte gå i skolan för sin pappa, han vill att hon ska polera stenarna som kommer upp i hissanordningen med de rostiga hinkarna från gruvan. Hon frågar mamma om det är tisdag i dag och mamma nickar. Det är egentligen onsdag, men mamma tänker på annat och varje dag är ju den andra lik så det spelar inte så stor roll kanske… 

Förra veckan hittade Jannas morbror en stor vit sten och då fick pappa två stora säckar med ris, så nu kan de äta två gånger om dagen. Ris och kyckling i curry är Jannas favoriträtt, men kyckling får hon bara ibland.

Janna vet inte varför det är viktigt att plocka upp och polera stenarna eller vad de används till ännu. Hon bryr sig inte så mycket om det utan drömmer mest om att få dansa och sjunga i en Bollywoodfilm; ljusblå skall klänningen vara för det är hennes favoritfärg och matchar hennes ljusbruna ögon så bra.

Diamant är kristalliserat kol, alltså en mineral byggd av kolatomer länkade till varandra i en bindning som gör sammansättningen oerhört hård. Diamanten kan bara sågas eller delas i vissa riktningar och en del ytor på en diamant kan endast skäras med laser, eftersom ytan på diamanten är hårdast av alla mineraler. 

Vissa speciella kriterier och egenskaper gör en diamant mer eller mindre värdefull. De främsta är: caratvikt, klarhet, färgton och slipning (både gällande form och precision). En diamant i den dyraste prisklassen är oftast rund till formen, helt utan färg eller intensivt färgad som blå, rosa eller kanariegul. Den ska också vara transparent och utan inneslutningar. 

En carat väger 0,2 gram och viktenheten carat härstammar från en böna med samma vikt. Karat och med ”K” är renheten av exempelvis guld och skiljer sig från Carat med ”C” som är en viktenhet.

En egenskap med diamanten som ädelsten är att den visar dispersion eller eld. Det sker när ljuset reflekteras genom fasetterna och delas upp i sina spektralfärger så att vi ser regnbågens olika färger tydligt, en färg per fasett vid dagsljus, bra att titta efter denna egenskap när man väljer sin sten.   

Det finns vissa termer som används i handeln för att beskriva kvaliteten på diamanter. Ni kanske känner igen "River" eller ”Top Wesselton”? Det är samlingsnamn för kvaliteterna D & E och F & G och härstammar från fyndplatser. I ”River” hittade man vita stenar exempelvis. 

Diamanter har visat sig vara en mycket god investering över tid och värdet har mer än dubblats på tio år i en historiskt stabil prisutveckling, trots nyutvecklade synteter och simulantstenar som syntetisk diamant eller moissanite. Marknaden regleras relativt hårt och Antwerpen är samlingsplats för mycket inkommande stenar. De Beers är ledande, en firma startad 1888 i Kimberly, Sydafrika. Under sent 1800-tal grundades världens diamanthuvudstad Kimberly och många har provat lyckan, ett farligt arbete i många bemärkelser. 

Vid köp av en diamant skulle jag vara noga med att få ett certifikat. Några firmor som utfärdar certifikat är HRD och GIA, de bästa för övrigt och diamanten bör vara lasergraverad i ”rondisten”, kanten på stenen mellan krona och pavillion som det så fint heter, med samma nummer som finns i certifikatet. 

Sverige är en av Europas mest prisvärda platser att handla diamanter just nu och mycket görs från Sveriges sida för att Janna och hennes vänner ska få gå i skolan istället för att polera stenar hela dagarna. Organisationen Hand in Hand är exempelvis en av de främsta att bekämpa fattigdom via företagande på plats, ett långsiktigt stöd riktat mot långsiktiga lösningar och har ett starkt fäste i Sverige. Även ett flertal företag som exempelvis H&M jobbar för att reglering av barnarbete och dåliga arbetsförhållanden i gruvorna. I H&M:s fall främst gällande framtagande av glimmer för tillverkning av smink. 

Jonny Westling är värderingsman med ett stort antal expertförordnanden för Sveriges Handelskamrar. Han är utbildad gemmolog och har utvecklat en rad intressanta varumärken under alla år som entreprenör. I dag driver han sitt bolag Westling Värdering AB på heltid efter försäljningen av Persson & Westling Pantbank.

Platsannonser