Krönika

När hoppar en förvaltare av för att bli ekonomijournalist?

Pressade pensioner, nattmösseprodukter och ekonomijournalister som byter sida. Det är innehållet chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2019-12-14

Alla verkar vara överens om att de låga räntorna är här för att stanna. På senare tid har det också kommit att talas allt mer om vad de låga räntorna kan komma att innebära för det allt mer pressade pensionssystemet.

Realtids Per Lindvall har analyserat ämnet flera gånger, tanken på att de låga räntorna snarare är ett symptom än en orsak till dagens problem är mycket intressant. Och skrämmande. Kanske kommer ett ”Minsky-moment” allt närmare?

Läs Per Lindvalls analys här >>

Att många av oss kommer att tvingas arbeta längre än vad vi tänkt – eller ändra livsstil på äldre dagar står allt mer klart.

***

Riksbanken väntas höja räntan den kommande veckan. Det är inget krönikör Per Lindvall verkar tycka är en bra idé.

”Det är obegripligt att Riksbanken kan tro på sin egen möjlighet till måluppfyllelse och pratet om att höja räntan i detta läge ter sig som en nattmösseprodukt. Men Riksbanksdirektionen har målat in sig i ett hörn”, skriver Per Lindvall.

Läs hela krönikan här >>

***

Även krönikör Claes Folkmar har analyserat pensionernas framtid.

Läs mer här>>

***

Det är inte lätt att hänga med i alla turer i Allra-rättegången. Realtids reporter Sara Johansson varit på plats och rapporterar om heta känslor i rättegångssalen. Läs hela artikeln här  >>

***

Intressant att höra journalisten och entreprenören Peter Benson från Börsplus prata om framtiden för magasinet Affärsvärlden i IR &CorpsCommpodden. Jag hade till exempel inte förstått att Börsplus varumärke skulle försvinna när man tar över Affärsvärlden. Även om det givetvis är logiskt att det blir så.

Lyssna på podden här>>

Så här skrev vi när det blev klart att Börsplus skulle ta över Affärsvärlden>>

***

Svenska Dagbladets journalist och krönikör Patricia Hedelius sadlar om och blir förvaltare på fondbolaget AMF.

Läs mer här>>

Ett för mig mycket oväntat karriärdrag, men vi har sett journalister bli förvaltare förr. För några månader sedan hoppade Gustav Tapper av jobbet som reporter på Dagens Industri för att förvalta pengar till finansnestorn Rune Andersson.

Läs mer här>>

Trenden måste ha startat när Simon Blecher lämnade Affärsvärlden för att bli förvaltare på Carnegie.

När får vi se en förvaltare hoppa av för att bli ekonomireporter?

***

”Kaos-privatisering” (om arbetsförmedlingen) är ju ett briljant begrepp. Hatten av för Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som än en gång visat sig vara en retorisk mästare.

***

Konflikten mellan TV4/Telia och Com Hem gör att det känns som man åkt tidsmaskin fem eller tio år bakåt i tiden. Självklart går det att förstå de affärsmässiga motiven. Men i en tid med så snabb teknisk förändring känns det destruktivt att utkämpa samma gamla krig än en gång. Jag är tveksam till att detta kommer att bli bra för någon av parterna.

***

Börspodden har uppenbarligen fått för sig att ”media” – Realtid och Breakit nämndes – gottat sig i bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrips problem med affärerna. Mig veterligen har Realtid inte skrivit en enda artikel om detta.

***

Det är tråkigt att vara bror duktig, men känner ändå att det här måste få ett slut. Så alla finans- och börspoddare: Det finns inget som heter ”situationsstecken”. Det heter citationstecken eller citattecken. Kan du inte leva med det så säg åtminstone ”snuffar.”

***

I helgens karriärintervju har Realtids reporter Sara Johansson träffat Stefan Mahlstein som jobbat på Skatteverket, Avanza och Unibet innan han nu tar sig an fintechbolaget Gofido. Finns som vanligt att läsa på Realtids sajt från och med söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser