Ekonomijournalisten Patricia Hedelius sadlar om. "Jag hoppas att jag med mina erfarenheter inom bland annat företagsanalys och bolagsstyrningsfrågor ska kunna bidra till att skapa meravkastning till spararna", säger hon.  Foto: Åsa Liffner.
Ekonomijournalisten Patricia Hedelius sadlar om. "Jag hoppas att jag med mina erfarenheter inom bland annat företagsanalys och bolagsstyrningsfrågor ska kunna bidra till att skapa meravkastning till spararna", säger hon. Foto: Åsa Liffner.
Finans

Patricia Hedelius lämnar Svenska Dagbladet för AMF

Ekonomijournalisten Patricia Hedelius lämnar inom kort Svenska Dagbladet. Innan årsskiftet börjar hon jobba på pensionsbolaget AMF som aktieförvaltare. 

Uppdaterad 2019-12-13
Publicerad 2019-12-11

Patricia Hedelius nya tjänst innebär att vara bolags- och placeringsansvarig främst för  svenska bolag.

Hon lämnar i dagarna tjänsten som reporter och börskrönikör på Svenska Dagbladet Näringsliv där hon arbetat sedan 2011. Under den tiden har hon även skrivit två böcker; "Telia: Alliansregeringen & korruptionen" samt "Girighetens tid: Berättelsen om Fingerprint". 

Patricia Hedelius har tidigare jobbat som ekonomijournalist på bland annat Dagens Nyheter men också inom corporate finance på Swedbank. 

Hur det känns att byta från många år inom journalistiken till att börja jobba med kapitalförvaltning?
– Att arbeta med aktieförvaltning är lite av mitt drömjobb och det är fantastiskt roligt att få förtroendet av AMF, som är erkänt duktiga på att skapa en bra avkastning till sina sparare.

Hur ser du på din nya roll?
– AMF har en hög ambition och tar på ett trovärdigt sätt ett tydligt och långsiktigt ägaransvar. Jag hoppas att jag med mina erfarenheter inom bland annat företagsanalys och bolagsstyrningsfrågor ska kunna bidra till att skapa meravkastning till spararna.

Hur är det att lämna Svenska Dagbladet?
– Det har varit en utmaning att vara med och driva de förändringar som tidningen ständigt genomför för att hålla läsaren i fokus. Jag kommer att sakna den nyfikenhet och det ifrågasättandet som skapar SvD:s smarta journalistik och tidningens speciella dynamik, men jag kommer ju fortsätta att följa SvD som läsare.

Patricia Hedelius är inte den första som byter ekonomijournalistik mot att jobba med kapitalförvaltning. Tidigare i år lämnade Gustav Tapper Dagens Industri för att starta  ett investeringsbolag tillsammans med finansnestorn Rune Andersson. 

Platsannonser