Foto: Pixabay
Krönika

Förstå börsens psykologi – och klara dig bättre i livet

Börspsykologi, Per Lindvalls svåra ord och Ilija Batljans tusen olika styrelseuppdrag. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2020-05-23

En sak har blivit rätt uppenbar de senaste månaderna och veckorna: Börsen och marknaden styrs till stor del av psykologi, inte av bolagens vinster och förväntade aktieutdelningar.

De dramatiska svängningarna vi sett på börsen har varit överdrivna i både upp- och nedgång. Som professionell förvaltare eller glad amatörinvesterare gäller det att vara mentalt förberedd när man ser sitt kapital förlora värde. Och ha en plan för hur man ska hantera det. När ska man sälja snabbt med lite förlust och när ska man ha is i magen? Det som är lätt i teorin är oerhört svårt i praktiken. Träning och match är en rätt avgörande skillnad.

Jag har läst Christofer Anderssons nya bok ”Börspsykologi – Så blir du en bättre investerare” och kände, tyvärr, igen mig i alltför mycket felaktigt tänkande kring placeringar.

En sak att ta med sig – särskilt för många män, gissar jag – är att du tävlar inte mot marknaden när du investerar. Din största fiende är sannolikt din egen hybris och bristande förmåga att agera lugnt och logiskt i stressade situationer.

Slutsatserna i boken utgår från marknaden och börsen, men samma mekanismer gäller för det mesta i livet.

Författaren Christofer Andersson har också nyligen skrivit en debattartikel hos oss om börspsykologi. Läs den här>> https://www.realtid.se/debatt/nyckeln-till-framgang-handlar-om-att-lara-kanna-sig-sjalv

***
Det här är intressant: Techbolagens rusande aktiekurser de senaste åren har till viss del byggt att man räknat med evig tillväxt och ständiga nya förvärv. Nu kan båda de faktorerna komma att förändras dramatiskt. Men än så länge ligger aktievärderingarna kvar på en relativt hög nivå.  

Läs redaktionschef Sverker Brundins intervju med GP Bullhonds Carl Wessberg>> https://www.realtid.se/marknadsforing-gar-mot-noll

***

En riktig karl ber om ursäkt när det blir fel. Läs Per Lindvalls pudel! https://www.realtid.se/kronika/darfor-blev-det-fel-i-kronikan-om-ilija-batljans-foretagsdjungel

***
Realtids Claes Folkmar gjorde i veckan en intressant analys av hur dagens CLO-produkter för tankarna till finanskrisens beryktade CDO-marknad. Läs mer nedan>>

https://www.realtid.se/kronika/nedgraderingar-hotar-att-implodera-clo-marknaden

Coronakrisen är inte över – det finns risk att de finansiella marknaderna trycks ner rejält igen. Det kan leda till en "kreativ förstörelse" som skapar nya livskraftiga företag, skriver Realtids Claes Folkmar. Läs mer nedan>>

https://www.realtid.se/kronika/coronas-kreativa-forstorelse-kan-fa-bort-zombieforetagen

***
Hur tänker USA:s politiker och Fed-chefen Jerome Powell kring alla de massiva stimulanspaket som lanseras? Det reder den här podden från New York Times ut>>

https://www.nytimes.com/2020/05/18/podcasts/the-daily/economy-coronavirus-jobs-layoffs.html

***
Nästa vecka har den fjärde The Trip-filmen premiär, ni vet, de filmerna där Steve Coogan och Rob Brydon spelar sig själva och reser runt och äter gourmetmat i olika länder. Ungefär samma sak händer i varje film, samma imitationer görs (Roger Moore, Sean Connery, Al Pacino, Marlon Brando,  Michael Caine, Robert De Niro) samma gamla gruff mellan gubbarna. Men det finns ändå något väldigt fint i skildringen av manlig medelålders vänskap och att försöka åldras värdigt. Och filmerna uppfyller grundkravet för komedier: Det är roligt, på riktigt roligt. Man skrattar högt-roligt. Finns att se på bio eller pay per view från och med nästa vecka.

***
Dokumentärserien ”The last dance” om Michael Jordan och Chicago Bulls säsong 1997 är verkligen oroligt bra. Gissningsvis väldigt passande för någon i min generation och med mina intressen (försökte få min tioåriga dotter att kolla, men det var minst sagt måttligt engagemang). För någon vecka sedan tänkte jag aldrig Scottie Pippen – nu gör jag det dagligen. Finns på Netflix.

***
I veckans karriärintervju har reporter Olof Ehrs intervjuat Sofia Götmar-Blomstedt, ny chef på PWC. Finns som vanligt att läsa här på sajten från och med söndag morgon. Missa inte.

***
Trevlig helg!

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in