Krönika

EQT - en extremt otydlig börskandidat

Om EQT nu ska börsnoteras, så är det inte en dubbelnotering på både Stockholmsbörsen och i Zürich som är det anmärkningsvärda. Den största frågan är vad, eller vilken del, av EQT som ska noteras – och varför? Det undrar Realtids Per Lindvall.

Per Lindvall
Publicerad 2019-03-20

På tisdagen kom Affärsvärlden med den brännande uppgiften att riskkapitaljätten EQT ska börsnoteras i Stockholm och eventuellt också i Zürich. ”Nyheten” om en förestående notering av EQT har skvalpat runt i media i två år snart. Att även en notering i Zürich övervägs är väl kanske en nyhet, men som sådan föga förvånande eftersom EQT sedan länge vuxit ur sin nordiska bas och har en tung verksamhet i de tyskspråkiga så kallade Dach-länderna.

Den större frågan är vad som egentligen kommer att noteras. Den som tittar in i den internationella bolagsflora som omger EQT vet inte riktigt vilken nivå i ”strukturen” som man pratar om. Med största sannolikhet är det EQT AB som avses – men EQT AB har också ett moderbolag som heter EQT International Holdings BV, som äger 81 procent av EQT AB. De övriga 19 procenten ägs av Investor AB. De som trodde att Investor klev ur det direkta ägandet i EQT 2007 när de sålde sina två tredjedelar i EQT Partners AB hade tydligen fel.

EQT AB grundades 2011, då som EQT Holdings AB. Bolaget sattes upp för att hantera EQTs framtida fonder.  Då med endast EQT International Holdings BV som ägare. Under 2013 dök plötsligt Investor åter upp som ägare till 19 procent.

Vad EQT AB är för djur i ekonomisk mening är det svårt att få grepp på. Den ”Annual Review” som presenteras på EQTs hemsida innehåller ingenting som kan vägleda eventuella investerare om hur och var EQT AB tjänar sina pengar. EQT ABs formella årsredovisning, den senaste från 2017, ger inte mycket vägledning heller. Men bolaget tjänar pengar, numera. Från något slags resultatmässig törnrosasömn så har EQT AB plötsligt börjat tjäna pengar. Från att 2015 ha tjänat 150 miljoner kronor så lyftes resultatet till 700 miljoner kronor 2016 till 726 miljoner kronor 2017. Det är utdelning från dotterbolagen som har lyft resultatet.

Visst, det är en hel del pengar – mdet kan inte vara på denna intjäningsförmåga som EQT ska basera sin eventuella notering i Stockholm och Zürich. Den amerikanska kollegan och konkurrenten KKR redovisade för 2018 ett resultat före skatt på motsvarande 20 miljarder kronor. KKRs fonder förvaltar drygt fyra gånger så mycket kapital som EQTs nuvarande investeringar på 400 miljarder kronor.

Inte heller på frågan varför EQT ska till börsen har heller inte fått något riktigt bra svar. Det är knappast så att EQT AB lider av kapitalbrist.

De noteringar av P/E-fondbolag som har gjorts har inte heller varit några succéer. Blackrock som var först ut och noterades 2007 har sett aktien stiga med knappt 20 procent på tolv år. Konkurrenten Carlyle Group handlas under noteringskursen från 2012. KKR och Apollo handlas långt under toppnivåerna för tre år sedan.  Med ett P/E-tal på runt 11 för exempelvis KKR så känns det inte som om aktiemarknaden riktigt uppskattar dessa djur.

EQT ABs ordförande Conni Jonsson skriver i bolagets annual review om vikten av transparens för att kunna förtjäna ”sin operatörslicens”. Det kan nog behövas mer än vackra ord om bolaget nu vill bli börsfähigt.

Platsannonser