Kommentar

Omstart av sällan skådat slag

Turbulensen i bankernas styrelser och ledningar lyfts till en ny nivå. Det skriver Realtids Torbjörn Isacson.

Uppdaterad 2020-01-29
Publicerad 2020-01-29

Swedbanks valberedning föreslår fem nya styrelseledamöter till vårens årsstämma. Samtidigt försvinner fyra ledamöter, där tre suttit i styrelsen sedan 2017 och en sedan 2016. Det är med andra ord inga långsittare som nu tackar för sig.

Swedbanks styrelse har fått kraftig kritik i kölvattnet av penningtvättshärvan, och redan i fjol var det många aktieägare som krävde större förändringar i styrelsen. Nu har valberedningen haft lite längre tid på sig att vaska fram lämpliga namn.

Därmed kommer Göran Persson från och med årets stämma att styra över en styrelse där samtliga ledamöter, utom en, suttit i mindre än ett år. Det är en omstart av sällan skådat slag i ett så stort börsbolag.Och vd Jens Henriksson tillträdde sin post i oktober i fjol. 

Så sent som i förra veckan var det som bekant turbulent i nischbanken Collector, där storägaren Erik Selin ska ersätta grundaren Lena Apler som styrelseordförande. Det är ett förslag som inte passerat helt utan kritik. Sedan tidigare har det varit stökigt på vd-stolen i Collector, där en vd fick sluta efter kort tid och utnämningen av den nuvarande, Martin Nossman, ifrågasatts kraftigt.

Men även i de andra storbankerna har det under senare år varit turbulent inte minst på vd-nivå, där det tagit lång tid att skaka fram en lämplig kandidat. Tre storbanker har ny vd sedan i fjol, och den som suttit längst har inte ens haft sitt jobb i tre år ännu.

I Nordea kom den nuvarande styrelseordföranden Torbjörn Magnusson in i styrelsen 2018, och blev ordförande vid stämman i fjol när han efterträdde bolagets starke man Björn Wahlroos.

Torbjörn Magnusson är för övrigt ende svensk av de totalt tio ledamöterna i den numera finländska bankens synnerligen internationella styrelse.

Av de andra ledamöterna valdes tre in i styrelsen 2019, en 2018, två 2017, en 2015 och en 2014. Den enda styrelseledamot som i år kommer upp i ett tvåsiffrigt antal år är australiensiska Sarah Russell, som i övrigt främst arbetat på ABN Amro och Aegon.

Nordeas vd, Frank Vang-Jensen, utsågs i september i fjol. Dansken kom till Nordea 2017 som chef för Personal Banking Danmark och landschef för Nordea i Danmark. Dessförinnan hade han efter kort tid fått sparken som vd för Handelsbanken. Enligt uppgifter på di.se på onsdagen så har Frank Vang-Jensen senaste tiden lockat över två nyckelpersoner från Handelsbanken till Nordea.

I SEB har storägarrepresentanten Marcus Wallenberg varit ordförande sedan 2005, och suttit i styrelsen sedan 2002. I övrigt har två styrelseledamöter suttit sedan 2019, en sedan 2017, en 2016, tre sedan 2013, en sedan 2011, en 2010 och en ända sedan 2004. 

Johan Torgeby är vd och koncernchef sedan 2017.

I Handelsbanken tog Pär Boman klivet från vd till styrelseordförande i samband med turbulensen i sfären 2015. Han har dock suttit i styrelsen sedan 2006. Vice ordföranden och storägaren Fredrik Lundberg har suttit i styrelsen sedan 2002.

I övrigt har ledamöterna suttit i styrelsen sedan 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, två sedan 2012 och en sedan 2003. I konkurrens med SEB är det med andra ord den mest rutinerade styrelsen.

På vd-posten har det varit desto mer turbulent under senare år med flera byten, och där Carina Åkerström tillträdde förra våren. Ett av hennes första drag var att peta flera direktörer ur koncernledningen.

 

Platsannonser