Ingela Gabrielsson, Joakim Bornold och Sharon Lavie
Ingela Gabrielsson, Nordea, Joakim Bornold, Nordnet och Sharon Lavie, Ikano Bank.
Panel

Så ska du göra med ditt studielån

Räntan på studielånet har aldrig varit så låg som den är nu. Är det då en bra idé att betala av hela sitt återstående lån på ett bräde om man har möjlighet till det? Eller kanske baka in studielånet i sitt bolån? Realtid Karriär bad tre experter att ge sin syn på saken.

Uppdaterad 2016-11-10
Publicerad 2016-11-10

Panelfrågan: Tycker du man ska betala av hela sitt återstående studielån, eller baka in det i ett befintligt bostadslån, om man har möjlighet till det?

Ingela Gabrielsson, privatekonom, Nordea:

– Nej. Det finns flera skäl till det. Studielånet är ett mycket fördelaktigt lån i sig, med låg ränta, även om den inte är avdragsgill. Om du lånar på din bostad för att betala tillbaka CSN tar du ditt eget låneutrymme i anspråk och det begränsar din möjlighet att låna till annat.

– Om du har en större summa pengar som du kan använda till att betala tillbaka studielånet, skulle jag istället rekommendera att amortera på andra lån, och för övrigt placera pengarna i aktier och fonder. En mycket viktig skillnad mellan CSN-lån och andra lån är att CSN-lån avskrivs om låntagaren avlider, medan andra lån belastar dödsboet.

Joakim Bornold, sparekonom, Nordnet:

– Nej. Det viktigaste är att bygga upp en buffert. Vill man amortera så är det bättre att amortera bort dyrare lån först. Även bolån kan vara bättre att amortera på, bland annat nu när amorteringskravet tillkommit och fler regleringar kan vara på väg.

– CSN är också en relativt "snäll" långivare vid till exempel sjukdom eller inkomstbortfall. Det ska man ta med i beräkningen.

Sharon Lavie, familjeekonom, Ikano Bank:

– Nej. Även om du har möjlighet att betala av hela ditt studielån på ett bräde så kan det finnas andra alternativ som är gynnsammare ur ett ekonomiskt perspektiv. Ett alternativ är att sätta in kapitalet på ett sparkonto med insättningsgaranti som ger dig en ränta som överstiger 0,6 procent  + 150 kr, som är CSN:s avgift per år. På så sätt använder du dina pengar till att faktiskt sänka dina totala kostnader. Funderar du på att köpa ett boende kan kapitalet istället användas som handpenning och möjliggöra en lägre räntekostnad och amorteringsgrad.

– Har du redan ett bolån tycker jag att det är bättre att betala av det först. Då slipper du de högre boräntorna och kan möjligtvis även sänka amorteringsgraden vilket ger dig lägre boendekostnader. Att lösa ut ditt studielån genom att öka på bolånet tycker jag inte är en bra idé. CSN:s 0,6 procent ränta, som inte är avdragsgill i deklarationen, motsvarar cirka 0,86 procent vanlig ränta. Det är näst intill omöjligt för en normal person att få ett bolån till en lägre räntesats än denna, vilket innebär att studielånet blir mycket dyrare om du löser det med ett bolån.

Platsannonser