Allt fler företag övervakar sina anställda digitalt, vilket ökar både ångest och risken för skador. Övervakningen gör också att anställda känner sig mindre värda, visar ny rapport.
Stress och ångest när fler övervakas på jobbet
Mest läst i kategorin
Många anställda upplever en växande oro när deras arbetsgivare övervakar dem med hjälp av olika tekniska verktyg, skriver Newsweek.
En ny rapport från Washington Center for Equitable Growth visar att över två tredjedelar av de 1 300 som deltog i undersökningen upplevde att deras arbetsinsatser övervakades, vilket ledde till ökad ångest, press och även fysiska skador.
Enligt hr-konsulten Bryan Driscoll är trenden alarmerande.
”Företagen använder allt oftare påträngande digital övervakning och det är ingen överraskning att arbetarna känner sig stressade”, säger han.
Driscoll menar att övervakning skapar misstro och att medarbetare i stället fokuserar på att verka upptagna snarare än att utföra produktivt arbete.
”Övervakning gör medarbetarna paranoida”, tillägger han.
Blir mindre kreativa
Rapporten visar även att de som övervakas konstant har högre risk för skador. Sju procent av dessa anställda rapporterade skador som kräver medicinsk behandling, jämfört med endast två procent av de som inte övervakas.
Företag motiverar ofta övervakningen med att den ska förbättra säkerheten eller arbetskvaliteten, men Driscoll varnar för att detta kan leda till negativa konsekvenser.
”Anställda som känner sig ständigt övervakade är mindre benägna att ta risker eller tänka kreativt, vilket i längden kan skada företagens framgång”, säger han.
Särskilt yngre medarbetare prioriterar idag mental hälsa och balans mellan arbete och privatliv, och är därför mindre benägna att stanna kvar på arbetsplatser som tillämpar omfattande övervakning.
Läs även: