Realtid

Järvaveckans grundare: "Fördomar stoppar Sverige från att växa"

Ahmed Abdirahman, vill slå ett slag mot fördomar och främha kompetensbaserad rekrytering.
Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman, vill bekämpa fördomar och främja kompetensbaserad rekrytering. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 14 juni 2025Publicerad: 11 juni 2025

Partiledartal, seminarier, musik, mat och mingel det är dags för årets upplaga av Järvaveckan. En av årets nyheter är kampanjen #DinNästaKollega, som lyfter frågan om framtidens arbetsmarknad och fördomar vid rekrytering i ett allt tuffare samhällsklimat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Vad behövs för att vi bättre ska kunna använda och värdera all den kompetens som finns i landet hos alla svenskar, specifikt hos dem med utomeuropeisk bakgrund? Det är frågan”, säger Ahmed Abdirahman, grundare av och vd för stiftelsen Järvaveckan som står bakom evenemanget.

På onsdagen drar programmet i gång, för tionde året i rad om vi räknar in pandemiåret 2020 som sändes digitalt.

Läs även: Fördomar stoppar många från att rekryteras. Realtid

Abdirahman är redo för fyra intensiva dagar, med fokus på samhällsfrågor, kultur och inkludering. Plus det han brinner extra för i år: frågan om fördomsfri rekrytering och den nya kampanjen #DinNästaKollega som vill fånga röster om hur Sverige bättre kan ta tillvara alla svenskars kompetens.

Det lär nämligen behövas, när alla i ”rekordgenerationen” som är födda på 40- och 50-talet snart har gått i pension, skriver han i en debattartikel i Dagens Industri..

Viktigt när samhällsklimatet hårdnar

Frågan har sysselsatt Abdirahman sedan han drog igång Järvaveckan 2016, som ett verklighetens svar på politikerveckan i Almedalen, i ett utanförskapsområde på Järvafältet norr om Stockholm.

Men den känns extra viktig i dag, när polariseringen ökar, samhällsklimatet hårdnar, storföretagens mångfaldsinitiativ skrotas eller ifrågasätts och när mediarapporteringen om krig och ökat gängvåld spär på osäkerhet.

ANNONS
Ahmed Abdirahman och Karin Wanngård (S) vid öppningen av förra årets Järvavecka (Foto: Henrik Montgomery/TT)

”Då blir det extra viktigt att skapa rättvisa rekryteringsprocesser oberoende av utseende, kultur och bakgrund”, säger Abdirahman till Realtid.

Målet är att komma bort från fördomar och främja kompetensbaserad rekrytering, för att få fler i arbete.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance spränger tillväxtmålen – trots tuff mediemarknad

30 maj 2025
relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025

Frågade 500 chefer om fördomar

Realtid har tidigare rapporterat om den studie bland 500 chefer som Stiftelsen Järvaveckan genomfört tillsammans med PWC för att belysa fördomar vid rekrytering.

Den visar bland annat att personer med mellanösternklingande namn och muslimer har störst risk att diskrimineras – och att faktorer som namn religion, postnummer och språkbruk tenderar att ta fokus från utbildning och kompetens.

Hög arbetslöshet men svenska företag har svårt att hitta arbetskraft

Gäller särkilt inom tre branscher.

#DinNästaKollega-kampanjen är ett öppet initiativ där man i förväg försökt lyssna in röster brett om vilka problem som finns och hur Sverige kan bli bättre på att få fler att komma i arbete.

ANNONS

Alla som vill har kunnat svara anonymt, på valfritt språk oavsett bakgrund.

Diskussioner och debatt

Inspel från båda initiativen kommer att ligga till grund för diskussioner och debatt på Järvaveckans scener och förhoppningsvis bidra till att påverka politiker och arbetsgivare.

På så vis kan fler få en idé om vad som står på spel och behöver göras – och inse fördelarna med kompetensbaserad rekrytering.

Missa inte: Företag jagar talang – men lyckas inte behålla den. Dagens PS TV

Men hur ska det gå till? Vilka hinder finns egentligen? Och hur påverkar det hårdare samhällsklimatet och ökad mediarapportering om gängvåld rekryterarnas fördomar och chansen att få jobb?

Realtid tog chansen att ställa några frågor till Ahmed Abdirahman:

Du lyfter vikten av kompetensbaserad rekrytering – vad krävs för att principen ska slå igenom brett?

ANNONS

”Det finns ingen enkel lösning, utan det behövs ett genuint engagemang från företagsledningar, styrelser och ägare. Och en strategisk prioritet som genomsyrar hela verksamheten och företagskulturen. Rekryterare, chefer, styrelser och ägare behöver utbildas löpande om allt från omedvetna fördomar och vikten av mångfald för innovation till fördomsfri intervjuteknik.”

Från diskriminerad till eftertraktad – så löser företag personalkrisen

Nyckeln ligger i att skapa rätt förutsättningar.

Många chefer i rapporten vill främja mångfald, men säger att de sökande saknar kompetens. Hur ser du på det?

”Ja, hälften av de svarande anser att en sådan motsättning finns. Men vad är det de svarar på? När en arbetsgivare förklarar brist på mångfald med att de rekryterar efter kompetens, så antyder det att mångfald vore lika med inkvotering av underrepresenterade grupper. Och det är inte tanken.”

Läs även: Meningslöst jobb skadar din hälsa. News55

Du säger att samhällsklimatet hårdnat. Har ni märkt av att chefer eller HR blivit mer försiktiga eller selektiva?

”Det är svårt att ge ett entydigt svar även här. Ett hårdare samhällsklimat och en polariserad debatt kan självklart göra vissa arbetsgivare mer benägna att falla tillbaka på fördomar och välja ”säkra kort”, det vill säga personer som liknar dem själva. Men hos andra kan det istället öka medvetenheten om vikten av att aktivt motverka diskriminering och få dem att se fördelarna med mångfald och inkludering. Vi ser exempel på bägge tendenserna.”

Chefens ”magkänsla” inte alltid till det bästa

Rekrytering ska handla om kompetens, erfarenhet och potential. Men i praktiken?

ANNONS

Ser du någon koppling mellan den ökade rapporteringen om gängvåld och fördomar vid rekrytering?

”Det är tyvärr troligt att en sådan koppling finns, för vissa arbetsgivare. Intensiv medierapportering om brottslighet kopplad till specifika grupper eller områden kan förstärka stereotyper och rädsla, som sedan omedvetet eller medvetet spiller över på rekryteringsbeslut. En arbetsgivare kan felaktigt associera ett namn, postnummer eller dialekt med risk, helt oberoende av kandidatens faktiska kompetens.”

”Men det helt avgörande för oss är att diskussionen inte får skymma det grundläggande problem som vår rapport tydligt visar: att diskriminering och fördomar förekommer på arbetsmarknaden i sig.”

Läs även: Det är (nästan) enda sättet att få jobb i dag. Dagens PS

Du nämner medias roll. Är den viktig i sammanhanget?

”Ja, tyvärr ser vi ofta att medier, snarare än att utmana stereotyper, förstärker dem. På film och i TV-serier tenderar karaktärer med utländsk bakgrund eller de som talar med sociolekter som ’ortensvenska’ att överrepresenteras i negativa roller, som kriminella. Och de är också underrepresenterade som experter och röster i nyhetsmedierna.”

”Den stereotypa bild, som ständigt reproduceras i både traditionella och sociala medier, formar ’inlärda sanningar’ hos allmänheten, som riskerar att spilla över på företagsledare när de försöker göra en rättvis kompetensbedömning.”

Chef i 25 år – men bortvald: ”Får inte ens enklare jobb”

Åldersdiskriminering slår hårt – även mot erfarna chefer.

ANNONS

I dag pratar man allt mer om AI som ett verktyg för rättvis rekrytering. Kan det vara en lösning?

”AI kan vara ett verktyg för att matcha kompetensprofiler eller analysera text i jobbannonser. Men AI är inte neutralt, det kan ärva och förstärka mänskliga fördomar om det inte används ansvarsfullt och granskas kritiskt.”

”Grunden är mänskliga attityder och samhällsstrukturer, med tydliga antidiskrimineringslagar och myndigheter som följer upp efterlevnaden.”

Läs mer: Tuffa tider? Så hittar du ett extrajobb som drygar ut kassan. News55

Tror du att arbetsgivare själva är medvetna om sina fördomar vid rekrytering eller blundar de?

Medvetenheten varierar nog kraftigt. Många fördomar är just omedvetna, man tror uppriktigt att man bedömer objektivt efter kompetens, men påverkas ändå av stereotyper, magkänsla eller en preferens för det bekanta. Andra kanske har en aning om sina fördomar men väljer att ”blunda för” dem eftersom det är obekvämt att konfrontera dem, eller för att de rationaliserar sina val på andra sätt.”

”Samtidigt finns en ökande medvetenhet i samhället och inom näringslivet om problematiken, och många företag och individer arbetar aktivt med att identifiera och motverka sina fördomar. Men generellt är det nog så att många underskattar hur mycket omedvetna fördomar faktiskt påverkar beslut i rekryteringsprocesser.”

130 000 sökte jobb på Saab i fjol – bara i Sverige

Saab växer explosionsartat.

ANNONS

Konkreta råd till chefer som vill arbeta aktivt mot diskriminering i rekrytering. Var ska de börja?

”Börja med att erkänna att omedvetna eller medvetna fördomar är en reell risk i alla organisationer, inklusive er egen. Kommunicera sedan ett tydligt åtagande från ledningen, ägarna och styrelsen att arbeta för rättvis, kompetensbaserad rekrytering. Titta kritiskt på er process. Var finns de största riskerna för bias? Är det i CV-granskningen? Eller första intervjun? Kartlägg de senaste 5–10 årens rekryteringar.”

Missa inte: Var femte jobbannons existerar inte. Dagens PS

Vad har du för tips till dem som söker jobb?

”Fokusera stenhårt på att matcha din kompetens och erfarenhet mot kraven i annonsen. Använd nyckelord, kvantifiera dina framgångar och var tydlig med dina resultat. Skräddarsy alltid ansökan. Försök hitta vägar in via kontakter, branschevenemang eller LinkedIn. Ett personligt nätverk kan ibland hjälpa till att överbrygga initiala hinder eller fördomar.”

”Öva på att tydligt och självsäkert beskriva din kompetens och hur den matchar rollen. Du ska inte behöva dölja din bakgrund, men fokusera på att kommunicera professionellt och tydligt. Om du har en dialekt, se till att tala klart. Jobbsökande innebär ofta avslag. Försök att inte ta det personligt, även om du misstänker att fördomar spelat in. Be om feedback om möjligt, lär dig och gå vidare. Kom ihåg ditt värde!”

Läs även: AI slår mot ungdomar. Instegsjobb försvinner först. Dagens PS

Vem är #DinNästaKollega?

För att ta reda på hur Sverige kan bli bättre på att tillvarata kompetens så att fler att kommer i arbete har Stiftelsen Järvaveckan, i samarbete med  Canucci bjudit in till dialog i form av en öppen fråga.

Vad behövs för att vår arbetsmarknad bättre ska använda och värdera all den kompetens som finns i landet, specifikt hos svenskar med utomeuropeisk bakgrund? 

Alla är välkomna att svara. Ju fler perspektiv desto bättre.

Resultaten kommer att presenteras under Järvaveckan 2025 och användas som grund för fortsatt dialog med politiken, näringslivet och civilsamhället.

Svara på frågan och bidra med din röst: https://jarvaveckan.collectivediscovery.ai

Din Nästa Kollega är ett initiativ av Stiftelsen Järvaveckan och sker i samarbete med Canucci. Initiativet finansieras av Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda Fonden och Future of Democracy.

ANNONS

Ms

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS