Realtid

72-timmarsveckan knackar på Europas dörr

arbetsvecka
Länder som USA och Kina har traditionellt haft en annan arbetskultur än Europa. Är det på väg att förändras? (Foto: Pexels)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 11 juni 2025Publicerad: 10 juni 2025

Att folk i techbranschen arbetar tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan, är relativt vanligt i Kina och USA. Frågan är om Europa kommer gå i samma riktning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

mårder
Spela klippet
Realtid TV

Mårder: Så bygger du bolag som förändrar världen

04 juni 2025

Hur mycket behöver man egentligen jobba för att vara framgångsrik?

I Kina har numret 996 satt sig, och syftar på att man arbetar mellan nio på morgonen och nio på kvällen – sex dagar i veckan.

Missa inte: All work, no play – här är det minst 60 timmar i veckan som gäller. Realtid

Vissa europeiska entreprenörer och investerare menar att Europa borde ta efter – men den idén har stött på hårt motstånd, rapporterar CNBC.

Anser att mer arbete behövs

Trycket att öka arbetsbördan kommer delvis från ett växande narrativ om att Europa halkar efter USA och Kina inom techsektorn.

Flera tongivande röster på sociala medier, bland annat på Linkedin, har hävdat att en kultur av extrem arbetsinsats är nödvändig för att bygga nästa generations techjättar.

Mytbildning kan vara ett skäl till att den riktigt tuffa arbetsveckan lever vidare som ideal hos vissa, menar Surunga Chandratillake. (Foto: Wikicommons)
ANNONS

Det europeiska ekosystemet har visserligen producerat deca-corns som Klarna och Wise, men ännu inte företag av samma magnitud som exempelvis Nvidia.

Missa inte: Techanställda kan få jobba dygnet runt: ”Bättre förutsättningar”. Realtid

ANNONS

”Bra på att berätta historier”

Men motståndet mot 996-kulturen är starkt bland europeiska entreprenörer. De lyfter fram risken för utbrändhet, höga personalomsättningar och en förlust av långsiktig innovationskraft.

”Kalifornien är väldigt bra på att berätta historier och det finns mycket mytbildning kring konceptet om hur startups ser ut… Du kommer att upptäcka att många människor arbetar riktigt hårt, men det finns också perioder då de inte arbetar”, säger Suranga Chandratillake, partner på Balderton Capital.

Kortare arbetstid: Katastrof eller inte så farligt?

6 maj förklarade Almega vilken katastrof kortare arbetstid skulle bli.

Flera pekar på hur bolag med aggressiva arbetskulturer, som Revolut, har upplevt en hög personalomsättning.

Fintechstartupen fick till och med svårt att få sin banklicens på grund av arbetskulturen, enligt Raconteur.

ANNONS

Skillnader försvårar

Istället efterfrågas ett större fokus på tillgång till kapital, talang och stödstrukturer. Många menar att det inte är brist på arbetsvilja som hämmar tillväxten i Europas startupscen.

Istället är det en underfinansierad miljö där team ofta måste prestera på nivå med mycket större amerikanska eller kinesiska företag med betydligt större resurser.

Missa inte: Spanien vill överge 40-timmarsveckan: ”Lite lyckligare”. Realtid

Det finns också kulturella och regulatoriska skillnader som gör 996-modellen svår att implementera i Europa.

Yngre vill ha mer fritid

Välfärdsmodeller, arbetsrätt och generationsskiften i synen på arbete pekar i motsatt riktning.

Yngre arbetskraft prioriterar balans mellan arbete och fritid, vilket gör det svårt att attrahera och behålla talanger om extrema arbetsförhållanden skulle bli norm.

ANNONS

Studie: Kortare arbetstid ger ingen enkel vinst

Danmarks kortare arbetstid fungerar som inspiration för många svenska politiker.

Det finns också en rädsla att förväntningar på 996 som norm kan skapa ett exkluderande klimat där grundare med familjeansvar eller behov av mental hälsa väljs bort från finansiering.

Kan skydda bolaget

Men det finns också de som menar att idén om fler arbetstimmar inte är helt tokig, utan värd att inspireras av.

Det gäller särskilt i läget som techbranschen befinner sig i just nu, där alla kämpar för att ta AI framåt. Det menar Mattias Miksche, som själv är gammal internetentreprenör från bland annat Spray.

”Det har väl aldrig gått att skydda en idé, men med AI är inträdesbarriärer ännu lägre. Det enda sättet att skydda ditt bolag och din idé är att springa snabbare än alla andra för att bygga din position. Annars gör någon annan det”, säger han till Dagens Industri.

Missa inte: Bank-vd: Tre dagars arbetsvecka införs inom min livstid. Realtid

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS