Danmarks kortare arbetstid fungerar som inspiration för många svenska politiker. En ny studie vill lyfta fram andra aspekter.
Studie: Kortare arbetstid ger ingen enkel vinst


Mest läst i kategorin
I den svenska debatten om arbetstidsförkortning lyfts ofta Danmark fram som ett föregångsland.
Landet införde en 37-timmars arbetsvecka redan på 1980-talet, och förespråkare för kortare arbetstid i Sverige hänvisar ofta till landet.
Missa inte: Larmet: Senare pension – priset för kortare arbetsdagar. Realtid
”Jag brukar säga att om man ska titta på den här enorma kostnaden och mer eller mindre samhällskollapsen som kommer att uppstå, att företag kommer gå omkull, då är det bara att åka över till Köpenhamn”, sa socialdemokraten Annika Strandhäll nyligen till Göteborgs-Posten.
Omfattande kompromisser i Danmark
En ny studie från forskningsinstitutet Ratio försöker dock nyansera bilden av det danska exemplet.
Studien, som bygger på intervjuer med danska fackförbund, arbetsgivare och forskare, visar att arbetstidsförkortningen inte var resultatet av en ensidig facklig seger.

Tvärtom var det en del av omfattande kompromisser under en period av djup ekonomisk kris.
”Alla fick ge och ta”, säger Charlotta Stern och Edward Hamilton, som är forskarna bakom rapporten, och skriver i Svenska Dagbladet om den.
Missa inte: Striden om arbetstiden: ”Krävs Arbetslinje 2.0”. Realtid
Senaste nytt
Hårda förhandlingar
Förkortningen balanserades exempelvis genom att arbetsgivaravgifter sänktes med fem procentenheter, vilket motsvarar omkring 40 miljarder kronor per år i dagens svenska mått.
Bakgrunden var det ekonomiska nödläget i Danmark under 1980-talet, känt som ”kartoffelkuren”, då landet brottades med hög inflation, svag konkurrenskraft och stora budgetunderskott.

Kortad arbetstid: Omöjligt i Sverige men snart spansk verklighet
Det handlar om vår omdiskuterade arbetstid.
Regeringen avskaffade automatisk löneindexering och dämpade löneökningarna genom politiska ingrepp.
Arbetstidsförkortningen 1986 föregicks av flera hårda förhandlingar och konflikter. Den danska arbetsmarknadsmodellen, med stark trepartssamverkan mellan fack, arbetsgivare och stat, möjliggjorde till slut en överenskommelse.
Vill öka arbetstiden igen
Men någon succéhistoria är det knappast. Företrädare för danska fack beskriver perioden som ”sorglig”. På senare år har danska regeringar snarare försökt öka arbetstiden, bland annat genom att slopa helgdagen ”Den store bededag”, skriver Tidningen Näringslivet.
Trots arbetstidsförkortningen finns inget tydligt samband mellan reformen och Danmarks produktivitetsutveckling under 1990-talet. Det var istället kostsamma strukturreformer som tog landet ur krisen, enligt Ratio.
En viktig lärdom för Sverige, menar rapportförfattarna, är att arbetstidsförkortning ofta innebär långsiktiga förändringar som är svåra att rulla tillbaka.
”Den danska erfarenheten ger viktiga insikter för Sverige. Beslut om arbetstid är långt ifrån en enkel vinst för arbetstagarna och måste ses i ett bredare ekonomiskt sammanhang”, säger Stern i ett pressmeddelande.

Vill sänka arbetstiden – men inte lönerna: ”Jublar”
Företagsledare för ökade kostnader och ekonomiska risker.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.