Fintech

Izettle: börsintroduktionen genomförs under 2018

Izettle sätts på börsen. Det svenska betalbolaget meddelar på tisdagsmorgonen sin avsikt att genomföra en notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm. 

Realtid.se
Uppdaterad 2018-05-08
Publicerad 2018-05-08

Izettles aktieägare och styrelse anser att det nu är en lämplig tidpunkt att bredda aktieägarbasen och notera bolagets aktier på Nasdaq Stockholm. 

Noteringen förväntas främja Izettles fortsatta tillväxt, operativa strategi samt förse bolaget med en förbättrad tillgång till kapitalmarknader och en diversifierad ägarbas med nya svenska och internationella aktieägare, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den planerade börsintroduktionen förväntas bestå av en aktieförsäljning från befintliga aktieägare samt nyemitterade aktier som erbjuds av bolaget. Izettle planerar en kapitalanskaffning av ungefär 2 miljarder kronor i samband med introduktionen. Aktierna kommer att erbjudas kvalificerade investerare i Sverige och internationellt, och till allmänheten i Sverige.

Nasdaq Stockholm har godkänt Izettles ansökan om notering förutsatt att sedvanliga villkor uppfylls. Beroende på marknadsförhållanden förväntas noteringen ske under 2018.

Ända sedan 2011, då Izettle först revolutionerade mobila betalningar genom sin första kortläsare, har bolaget visat snabb och hållbar tillväxt och utökat sitt erbjudande bortom betalningar för att nu erbjuda en ledande affärsplattform skräddarsydd för småföretag i Europa och Latinamerika, säger bolagets vd och medgrundare Jacob de Geer. 

– Vi befinner oss fortfarande i en omfattande tillväxtfas och har en unik möjlighet att göra skillnad för miljontals småföretag på de marknader vi är verksamma. Noteringen kommer att möjliggöra bättre tillgång till kapitalmarknader för att underlätta vår fortsatta tillväxt och stärka vår identitet gentemot handlare, nyckelaffärspartners och i rekryteringen av nya talanger. Vi ser fram emot att inleda nästa steg i vår resa tillsammans med befintliga och nya aktieägare i Izettle.

Från att hittills ha varit privatägda och primärt finansierade genom privat kapital, anser aktieägare och styrelse att det nu är lämpligt att bredda bolagets ägarbas och notera aktierna på Nasdaq Stockholm, säger Magnus Nilsson, styrelseordförande och medgrundare till Izettle:

– Vi är mycket stolta över vad Izettle har åstadkommit sedan starten och hur vi dag efter dag fortsätter att hjälpa småföretag att lyckas. Som ordförande är jag särskilt imponerad av det engagemang och den talang som finns hos medarbetarna vi lyckas attrahera och av de utmaningar vi löser. För oss som grundare är detta ännu en milstolpe på vår resa. Tillsammans tar vi nu nästa viktiga steg på Izettles spännande väg framåt. Vi är väl positionerade för att fortsätta vår tillväxtresa och den planerade börsintroduktionen kommer att möjliggöra för nya aktieägare att bli en del av Izettles framgång.

Izettles grundades i Stockholm under 2010. Izettles finansiella profil kännetecknas av stark intäktstillväxt och förbättrade vinstmarginaler, understött av ett ökat antal aktiva handlare och växande transaktionsvolym. 

För räkenskapsåret som avslutades 31 december 2017 uppgick nettoomsättningen till 966 miljoner kronor och justerad nettoomsättning till 776 miljoner kronor. Den genomsnittliga årliga tillväxten under perioden 2015-2017 i nettoomsättning var 56 procent och i justerad nettoomsättning 60 procent. Under samma period förbättrades Izettles justerade ebitda-nettomarginal från -84 procent till -30 procent.

Carnegie och J.P. Morgan är Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners. Barclays Bank är Joint Bookrunner. ABG Sundal Collier och Nordea är Joint lead managers. Keybanc Capital Markets är Co-lead manager. STJ Advisors är finansiell rådgivare till bolaget.

Latham & Watkins och Gernandt & Danielsson är legala rådgivare till Izettle och Shearman & Sterling och Vinge är legala rådgivare till Joint Global Coordinators, Joint Bookrunners, Joint lead managers och Co-lead manager.

Platsannonser