Kinas offensiv inom humanoid robotteknik går i rasande fart. Nu utmanar landet både USA och Europa i kampen om framtidens industri – något som väcker både hopp och oro.
Kinas robotar sopar mattan med väst: "Historiskt ögonblick"


Mest läst i kategorin
Kina befäster sin position som global ledare inom humanoid robotteknik genom en kraftfull kombination av statligt stöd, teknologiska genombrott och storskalig produktion.
Från virala halvmaratonlopp till robotar i fabrikslinjer – landet omformar snabbt hur världen ser på automatiseringens framtid.
Missa inte: Robotar tar över jobben: ”Framtiden är hopplös”. Realtid
Den nyligen genomförda halvmaran i Peking, där 21 humanoida robotar tävlade mot människor och sex av dem tog sig i mål, har blivit en symbol för Kinas ambitioner inom området.
”Det här är ett historiskt ögonblick”, sa Guo Yijie från Beijing Innovation Center of Humanoid Robotics enligt NBC.

Morgondagens bilköp: Med eller utan mänsklig kontakt?
Kinesisk biltillverkare tar ett oväntat steg in i framtiden.
Tränas 17 timmar per dag
Roboten Tiangong Ultra genomförde loppet på 2 timmar och 40 minuter – med tre batteribyten och ett fall längs vägen.
Men bakom PR-evenemang och spektakulära danser döljer sig en allvarlig teknologisk kapplöpning.

Kinas regering har investerat över 20 miljarder dollar det senaste året i robotsektorn, och planerar en fond på ytterligare 137 miljarder dollar för AI och robotik, uppger Reuters.
I Shanghai driver startupen AgiBot en anläggning där humanoider tränas 17 timmar per dag för att exempelvis vika T-shirts och göra smörgåsar – allt för att samla data och förbättra AI-modeller.
Senaste nytt
Kostar mindre än en årslön
Kinas fördel ligger inte bara i mjukvaran, utan i hårdvarudominansen. Enligt Bank of America kan produktionskostnaden för humanoider halveras till 2030 om komponenterna tillverkas i Kina.
Redan i dag säljer företag som Unitree avancerade robotar för cirka 12 000 dollar – motsvarande cirka 130 000 kronor – mindre än en årslön för en amerikansk minimilönearbetare.

”Hellre datavetare än soldater” – AI blir ny frontlinje i svenskt försvar
AI har nått frontlinjen.
Elon Musk har visserligen förutspått att hans robot Optimus kan generera biljoner i framtida intäkter, men erkänner att Kina sannolikt kommer dominera marknaden.
Att Kinas ledare Xi Jinping personligen inspekterat robotfabriker och uppmanat techföretag att stödja landets tillväxtstrategi visar på frågans vikt även politiskt.
Global ambitionsnivå
Samtidigt väcker utvecklingen frågor om framtidens arbetsmarknad.
Med 123 miljoner personer i Kinas tillverkningssektor varnar experter för att robotiseringen kan minska bidrag till det sociala trygghetssystemet. Det diskuteras nu även om AI-arbetslöshetsförsäkring kan bli aktuellt.
Medan västländer fortfarande diskuterar etiska riktlinjer och tekniska standarder, har Kina redan gått in i en fas av praktisk tillämpning, massproduktion och global ambitionsnivå.
”Robotik kommer att bli en av de största marknaderna på planeten”, säger Neuras vd David Reger till The Telegraph – och mycket tyder på att Kina tänker äga det marknadssegmentet.
Läs även: När AI blir chef – kontrollfreaket från helvetet. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.