Realtid

Håller techjättarna på att tappa greppet?

silicon valley
Både Google-vd:n Sundar Pichai och Meta-vd:n Mark Zuckerberg har, kanske för första gången någonsin, insett att de har stött på hårt motstånd. (Foto: Godofredo A. Vásquez/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

En medelålderskris för techjättarna. Så beskrivs läget för bolag som Google, Apple och Meta – som nu försöker vidta åtgärder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Apple, Google och Meta har i årtionden varit några av världens mest inflytelserika techföretag. I sin respektive nisch har de varit dominanta.

Nu står techjättarna dock inför en gemensam kris: hur man förblir relevant i en tid där artificiell intelligens snabbt omformar spelplanen.

Missa inte: Skakande vittnesmål från Google-rättegången. Realtid

Den en gång så självklara dominansen utmanas av nya aktörer, teknologiska skiften och interna osäkerheter.

Negativa tecken för techjättarna

Under de senaste veckorna har tecken på detta blivit allt tydligare. Googles aktie föll över sju procent efter att en Apple-chef avslöjat att sökvolymen via Safari på Iphones minskat – något som inte hänt på två decennier.

Samtidigt erkänner Apple att deras AI-satsningar dröjer.

”Vi behöver mer tid för att möta våra kvalitetskrav”, sade vd Tim Cook under företagets senaste kvartalsrapport, enligt Wall Street Journal.

ANNONS
Iphone har varit en av techbranschens viktigaste produkter under de senaste årtiondena. Nu börjar Apple se en framtid där andra produkter dominerar. (Foto: Gene J. Puskar/AP/TT)

Meta, tidigare Facebook, erkänner också en förändring. Grundaren Mark Zuckerberg vittnade i en antitrust-rättegång om att användare delar mindre med vänner och att vänförfrågningar på Facebook har minskat.

Istället växer direktmeddelanden och videoformat som Reels. Nu försöker Meta omprofilera sig som en AI-driven kommunikationsplattform.

Läs även: Googles AI-assistent löste forskarproblem på två dagar. News55

ANNONS

Satsar på andra produkter

Bakom ytan lurar det klassiska företagsdilemmat, känt som ”the innovator’s dilemma” – att framgångsrika företag ofta misslyckas med att omfamna disruptiva teknologier i tid.

Boken med samma namn av Clayton Christensen förklarar hur nya aktörer med radikalt annorlunda idéer ofta är de som leder nästa stora skifte.

Kritiken mot Zuckerberg: AI-vänskaper ökar isoleringen

Morgondagens människa kommer att ha en majoritet AI-vänner. Alla gillar inte tanken.

ANNONS

Det är tydligt att techjättarna i Silicon Valley är medvetna om att deras nuvarande produkter – som Iphone, Facebook och Google Search – inte är eviga.

Eddy Cue från Apple sade nyligen i domstol: ”Du kanske inte behöver en iPhone om tio år.”

Istället blickar företagen mot smarta glasögon och AI-assistenter som nästa plattformsskifte, skriver CNN.

Besöker färre sajter

Enligt experter har AI haft en avgörande del i att internetanvändare exempelvis konsulterar ChatGPT istället för att söka på Google. Det finns också idéer om att att AI-agenter kommer att göra surfandet överflödigt.

”I takt med att vi inte besöker webbsidor längre hotas hela den affärsmodell som webben är uppbyggd kring”, säger Jannike Tillå på Internetstiftelsen till Sveriges Radio.

Missa inte: Absurd summa: Google tvingas betala 14 miljarder i dataskandal. Dagens PS

Men det finns även de som menar att AI också står på en ostadigare grund än vad många tror.

ANNONS

Vill ha ny grund för AI

Gary Marcus, AI-kritiker och tidigare chef på Uber, anser att vi redan har nått en punkt där dagens AI – särskilt stora språkmodeller – utvecklas i en långsammare takt än tidigare.

”De kan imitera, men inte resonera”, säger han till The Telegraph, och menar att fältet behöver en ny grund i symbolisk logik snarare än enbart statistisk textanalys.

Hans syn på saken stärktes nyligen av det kinesiska AI-projektet Deepseek, som visat att avancerade AI-modeller kan byggas billigt och effektivt – ibland på hårdvara från 1990-talet.

Sökkriget: Allt fler dissar Google

Paradigmskiftet kan förändra hela internet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS