Bank

Hård kritik mot Danskes interna utredning

Belgiska konsultfirman Deminor riktar skarp kritik mot Danske Banks utredning av penningtvättshärvan i den estniska filialen. Enligt Financial Times för konsultbolaget samtal med investerare om att kräva en ny utredning av affärerna.

Publicerad 2018-09-20

Granskningen av Danske Banks estniska affärer som presenterades under onsdagen har beställts av bankens styrelse och genomförts av advokatfirman Bruun & Hjejle. Kostnaden för utredningen uppgår till 200 miljoner danska kronor.

Redan samma dag som utredningen presenterades möttes den av kritik för att vara alltför diffus i sitt innehåll. Bland annat är det fortfarande oklart hur stor summan på de misstänkta transaktionerna mellan åren 2007–2015 i den estniska filialen är.

Nu instämmer den belgiska konsultfirman Deminor Recovery Services, som är specialiserad på att företräda aktieägare, in i kritiken mot rapporten och pekar på att undersökningen inte var organiserad på ett bra sätt, rapporterar Financial Times.

– Den är komplett nonsens, säger Edouard Fremault, partner på Deminor, till den brittiska tidningen.

Han tillägger också att utredningen inte organiserades på ett sätt som gjorde det sannolikt att den skulle komma fram till sanningen om bankens estniska affärer.

– Utredaren rapporterar till styrelsen, men styrelsen har sina egna problem. Vad du gör i ett normalt bolag när du har ett sådant här problem är att du skapar en särskild kommitté som leds av oberoende ledamöter som inte har någon koppling till affären. Danskes styrelse är inblandad. Det handlar bara om sunt förnuft i bolagsstyrning, säger han. 

Deminor för nu samtal med investerare om att kräva en ny oberoende undersökning på bankens kommande årsstämma.

Deminor är en Bryssel-baserad firma som driver frågor relaterade till aktieägares rättigheter och intressen. Den ligger bland annat bakom tidigare stämningar riktade mot Volkswagen och krav på en utredning i den danska vindkraftstillverkaren Vestas.

Platsannonser

Logga in