Bank

Han blir Gardells representant i Nordea

Enligt valberedningens förslag till årsstämman blir det Sverigechefen Jonas Synnergren som blir Cevians representant i Nordeas styrelse.

 
Uppdaterad 2020-02-08
Publicerad 2020-02-08
Jonas Synnergren.

Efter Cevian Capitals nya storköp i Nordea får nu aktivistfonden en plats i styrelsen.

Det var på torsdagen som det blev känt att Christer Gardells Cevian Capital under hösten köpt aktier i Nordea för 6 miljarder kronor. Uppgifterna om Cevians miljardköp i storbanken Nordea avslöjades av Dagens Industri.

Efter jätteaffären är Cevian näst största ägare i Nordea. Totalt äger Cevian aktier för 15 miljarder kronor i Nordea. Och nu är det också klart att Cevian får en representant i styrelsen, och det är Cevians Sverigechef Jonas Synnergren som får uppdraget. Det framgår av valberedningens förslag. 

I övrigt föreslås omval av Torbjörn Magnusson som styrelseordförande, Nigel Hinshelwood, Birger Steen, Sarah Russell, Robin Lawther, Pernille Erenbjerg, Kari Jordan, Petra van Hoeken och John Maltby som styrelseledamöter

Maria Varsellona är inte tillgänglig för omval.

Jonas Synnergren är partner i Cevian Capital och chef för Cevian Capitals verksamhet i Sverige sedan 2012. Han har omkring 19 års tidigare erfarenhet från exempelvis kapitalförvaltning och konsultarbete i finanssektorn. Jonas Synnergren är styrelseledamot i Veoneer Inc och har tidigare varit styrelseledamot i Tieto Abp (2012-2019).  Jonas Synnergren innehar för närvarande inga aktier i Nordea Bank.

Samtliga föreslagna kandidater har accepterat nomineringen som styrelseledamöter i Nordea Bank, och Torbjörn Magnusson har accepterat nomineringen som styrelseordförande.

Berörd myndighet har godkänt den nya kandidaten.

Platsannonser