Var tionde kontorsyta står tom. Vakanskrisen gröper ur fastighetsvärdena – men under ytan finns signaler som pekar mot en vändning.
Vakanserna skrämmer – men här ser analytikerna köpläge


Mest läst i kategorin
Fastighetssektorn har börjat lägga den tuffa inflations- och räntekrisen bakom sig och visar tecken på ökad stabilitet.
Det sammanlagda förvaltningsresultatet för de tio största fastighetsbolagen ökade till 6,5 miljarder kronor under årets första kvartal – en ökning med 7 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året, enligt Dagens Industris genomgång.
Missa inte: Fastigheter splittrar analytikerna – aktierna som sticker ut. Realtid
”En klart oroande trend är att vakanserna börjar dra i väg”, skriver DI:s Magnus Dagel, och pekar på att vakansgraden ökat med nästan en procentenhet på ett år till 7,7 procent i genomsnitt.
Alarmerande svag uthyrning
För vissa bolag är situationen betydligt värre. Fabege (börskurs Fabege) och Wihlborgs (börskurs Wilhborgs Fastigheter) har sett vakanserna öka till 14 respektive 10 procent – en uppgång på flera procentenheter.
För storbolagen inom kontorssegmentet ligger vakanserna nu generellt runt 9-10 procent – vilket innebär att var tionde kontorsyta står tom.

Särskilt alarmerande är Castellums (börskurs Castellum) rapport om en extremt svag nettouthyrning på minus 184 miljoner kronor under kvartalet. En siffra som sällan skådats i sektorn och där Northvolts konkurs stod för 68 miljoner kronor av tappet.
Analytiker ser detta som en tydlig signal på svag konjunktur och minskad efterfrågan på kontorsytor.
Senaste nytt
Bankerna lockar mer
Trots att Riksbanken nästan halverade styrräntan, har detta inte lett till den ökning av vinster som många hade förväntat sig.
Storbankerna, som lånar ut till fastighetsbolagen, erbjuder nu en betydligt högre och mer lockande avkastning på 9,8 procent i snitt på årets vinstprognoser, enligt DI.
Men under ytan skymtar en annan bild.

Professor i ekonomi föreslår höjd fastighetsskatt
För att finansiera uppristningen av Sveriges försvar.
Dold potential i sektorrabatten
Mediansubstansvärderabatten i sektorn ligger runt 30 procent, vilket analytiker menar kan vara överdrivet.
”Om du frågar mig på två, tre års sikt, tror jag att fastigheter har en jättechans att överprestera. Problemet är ju att ingen ville höra vad som händer på tre år. Alla vill höra vad som händer på tre månader”, säger Mikael Johansson på Arctic till EFN.
Läs även: Maktspelet i Castellum hårdnar – Akelius fortsätter köpa aktier. Dagens PS
Gustav Sellberg från Prior Nilsson pekar på de reala värdeminskningarna, som han menar är större än vad som syns i de nominella siffrorna.
”När man räknar med både intäktshöjningar och nominella sänkningar har värdenedgången realt varit 30-35 procent på tillgångsbas – och med 50 procent belåning innebär det närmare 70 procent på det egna kapitalet”, förklarar han för EFN.
Detta kan vända trenden
För att fastighetsaktierna ska börja locka investerare på allvar krävs att vakanserna börjar minska, fastighetsvärdena börjar öka samt att sektorn blir helt fri från intressekonflikter, konstaterar DI.
Analytikerna lyfter även fram att minskad volatilitet i räntorna skulle kunna hjälpa sektorn att återhämta sig.

”Säkra kortet” när samhällsfastigheter rusar
Här är fastighetssektorn som rusat i värde den senaste tiden.
”En lite mer stabilitet eller mindre volatilitet i räntor kommer hjälpa till bara för att ta bort det stöket och så blir det enklare för alla att räkna på det”, menar Johansson i EFN-intervjun.
Fastighetssektorn må stå i skuggan av storbankerna – men för dem med is i magen kan den största avkastningen finnas där ingen tittar.
Missa inte: Stockholms “fulaste byggnad” ska byggas ut. Dagens PS

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.