När byggbolaget Serneke försattes i konkurs i början av året uppdagades skulder i miljardbelopp. Men skuldbördan har bara fortsatt växa.
Sernekes skuldberg – över 2 800 borgenärer väntar på besked


Mest läst i kategorin
Serneke försattes i konkurs i januari och i slutet av februari lämnades bouppteckningen in. Då beräknades skulderna uppgå till 2,1 miljarder och tillgångarna till 1,4 miljarder.
Sedan dess har skulderna bara ökat då borgenärer fortsatt skicka in sina fordringar. Nu har skuldberget ökat med en halv miljard till 2,6 miljarder, skriver Dagens Industri.
Läs mer: Kaoset efter Sernekes konkurs: ”Går vidare som om inget hänt”. Realtid
”Det handlar om att fordringar, som inte hade hunnit inkomma innan vi sammanställde konkursbouppteckningen, anmälts i ett senare skede”, säger Jörgen Wistrand, advokat och partner på advokatbyrån CMS Wistrand och konkursförvaltare, till DI.

Ny konkursvåg i vår – ”tusentals bolag”
Många företag anses inte längre kreditvärdiga.
Kommer ta flera år
Samtliga skulder ska nu undersökas i ett bevakningsförfarande som kan ta ett till två år att genomföra.
Hur stora chanserna är för borgenärerna att få utdelning är svårt att säga i nuläget och enligt Jörgen Wistrand kan det krävas en rad rättsprocesser under några år innan allt är klart.

Vid tiden för bouppteckningen var antalet borgenärer närmare 2 800, men dessa har nu alltså blivit betydligt fler.
Nästa stora steg i konkursprocessen är förvaltarberättelsen som beräknas vara klar den 7 juli.
Senaste nytt
Sernekes byggprocesser igång igen
När Serneke försattes i konkurs stannade ett hundratal byggprocesser upp. Sedan dess har en del av dessa startat upp igen med nya byggherrar.
Nyligen stod det klart att Peab färdigställer handelshögskolan i Göteborg för 350 miljoner kronor, skriver bland annat Byggvärlden. Även ett bygge av ett parkeringshus och Lidl-butik i Borås har tagits över av RO-gruppen, rapporterar Sveriges Radio.
Missa inte: Sernekes trovärdighet ifrågasätts: ”Återstår att se”. Realtid
Skanska tar även över ett fängelseprojekt för 300 miljoner från Serneke, skriver Dagens Industri. Men flera byggprojekt är fortfarande på paus.
Bara två veckor efter konkursen startade Ola Serneke ett nytt byggbolag där personal från det forna bolaget rekryterades. Kritik har riktats mot det nya bolaget, men Serneke försvara sig med att han lämnade vd-posten för Serneke Sverige för fyra år sedan.

Maktspelet i Castellum hårdnar – Akelius fortsätter köpa aktier
Efter en svag kvartalsrapport höjer storägaren Roger Akelius rösten.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.