Byggkoncernen Sernekes Sveriges konkurs har utvecklats till ett infekterat läge. Fem företag har överklagat konkursen.
Kaoset efter Sernekes konkurs: "Går vidare som om inget hänt"


Mest läst i kategorin
När Serneke Sverige gick i konkurs den 7 januari var det Sveriges femte största byggföretag – med betalningsförelägganden hos Kronofogden på 90 miljoner kronor och en skatteskuld från pandemin på 379 miljoner kronor.
Bara två veckor efter konkursen startade grundaren Ola Serneke upp ett nytt bolag, vilket har väckt starka reaktioner i branschen.
Missa inte: Branschen med störst coronaskulder – staten förlorar miljarder. Realtid
”De kör jättemånga bolag i konkurs och går själv vidare som om inget har hänt”, säger Patrick Csizmadi, vd på Hisingens Industri & Skeppsservice AB, till Byggnadsarbetaren.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Känner sig lurade
Konkursen har drabbat över 100 byggarbetsplatser, främst i Västsverige.
Daniel Karlsson, som driver företaget Truppmontage, är en av många underleverantörer som känner sig lurade.
”Jag tänker på alla som fått slita på deras byggen, fått jaga pengar innan konkursen, köpt in material, ska betala löner när det är ett litet företag på 5-15 anställda”, säger han till Byggnadsarbetaren.

Kaos i byggbranschen – ”krävs enorm förändring”
Fastighetssektorn är ett sjunkande skepp. Den bästa livlinan för byggbranschen är en total förändring av strukturen menar ekonomiprofessor John Hassler.
Senaste nytt
Låst läge
I Malmö står ett stort vägbygge vid Fridhemstorget still, skriver Sydsvenskan. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) bekräftar att läget är låst:
”Vi får inte röra byggarbetsplatsen”, säger han till tidningen.
Läs även: Revisorer slår larm: Göteborg mörkade miljardaffär. Realtid
Enligt konkursförvaltaren Jörgen Wistrand måste att alla projekt värderas innan de kan överlåtas.
”Värderingen behöver inte vara avslutad, men det behöver ha upprättats någon form av dokumentation om status på arbetet”, säger han.
Djup kris i branschen
Krisen i byggbranschen är omfattande. Mer än 2 000 byggföretag gick i konkurs under 2024, vilket är det högsta antalet på 30 år, skriver Arbetet.
Bostadsbyggandet har rasat sedan 2022 på grund av höga räntor, inflation och minskad efterfrågan.
Missa inte: Sernekes trovärdighet ifrågasätts: ”Återstår att se”. Realtid
Samtidigt som underleverantörer kämpar för sin överlevnad, har grundaren Ola Serneke köpt vad som beskrivs som ”Norra Europas finaste lägenhet” på 400 kvadrat i Karlatornet i Göteborg.
Fem företag har överklagat konkursen. De anser att Sernekes nya ägare, tyska Mutares, inte gjorde tillräckligt för att rädda bolaget under den korta tiden mellan övertagandet och konkursen.
ANNONS

Ny konkursvåg i vår – ”tusentals bolag”
Tusentals bolag har skulder som ska betalas tillbaka i vår. Många företag anses inte längre kreditvärdiga och ser därmed ut att drabbas av en ny konkursvåg.