Fastighetsbolaget Corem handlas till chockerande 73 procents rabatt mot substansvärdet – sämre än krisdrabbade SBB. När nästan allt kassaflöde äts upp av komplexa finansieringslösningar vänder man nu blicken mot Manhattan för att rädda aktieägarvärdet.
Corems chockras – handlas sämre än SBB


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Corem handlas med en substansrabatt på 73 procent – lägre än krisdrabbade SBB – till följd av höga vakansgrader, fallande hyresintäkter och en tung finansieringsstruktur där över 70 procent av kassaflödet går till räntor och utdelningar.
- Bolaget planerar att sälja sina New York-fastigheter för att frigöra upp till 5 miljarder kronor, vilket ska användas till återköp av aktier och hybridobligationer.
- Corem kan bli en förvarning för hela kontorsmarknaden, där bolag med komplex finansiering straffas hårt i dagens högränteläge.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
I fastighetsbranschens värld finns få saker som skrämmer investerare mer än kombinationen av kontorsytor, vakanser och skyhöga räntekostnader.
Just nu befinner sig Rutger Arnhults Corem (börskurs Corem Property Group) i denna perfekta storm – med en aktie som har rasat 40 procent hittills i år och 80 procent på fem år.
Missa inte: Arnhults reträtt accelererar – tvingas miljardsälja. Realtid
”Det är en toxisk cocktail”, skriver Dagens Industris analytiker Magnus Dagel.
Kostnaderna äter upp allt
Bakom kulisserna döljer sig en verklighet som få investerare tycks ha begripit: när alla Corems finansieringskostnader räknas in – räntor på vanliga lån, kostsamma hybridlån med 10 procent ränta, utbetalningar till preferensaktier och D-aktier – försvinner över 70 procent av bolagets driftnetto.
Det lämnar i praktiken inget kvar till investeringar – eller till vanliga aktieägare.

Bostadsrättsföreningen krav: 89 miljoner från Oscar Properties
När Oscar Properties gick i konkurs blev konsekvenserna långt större än väntat.
Under första kvartalet 2025 blev läget ännu tydligare.
Medan förvaltningsresultatet ökade marginellt till 222 miljoner kronor jämfört med 215 miljoner förra året, fortsatte hyresintäkterna att falla till 896 miljoner kronor – en minskning med 4,7 procent, enligt Corems kvartalsrapport. Värdet på fastigheterna minskade samtidigt med 263 miljoner kronor.
Senaste nytt
Värderas lägre än SBB
Fastighetsvärderingar är en sak, aktiekurs en annan.
Trots att substansvärdet uppges vara 15,44 kronor per aktie handlas Corem för omkring 4 kronor – en substansrabatt på 73 procent.
Läs även: Fabege tappar mark – ny storägare och fortsatt motvind. Realtid
Det är till och med lägre värderat än krisdrabbade SBB (börskurs Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) som handlas med ”bara” 60 procent rabatt, skriver Dagel.
Förvånande försäljning
Mitt i kaoset slänger Arnhult in en oväntad vändning: försäljningen av bolagets New York-fastigheter.
”Givet att projekten i USA nu närmar sig sitt slut och att vi i det närmaste är i mål med uthyrningarna där arbetar vi nu för att eventuellt avyttra hela eller delar av USA-portföljen under året”, skriver han i vd-ordet.

De levde i lyx – nu jagas fastighetsimperiet för miljonlån
I skuggan av lyxlivet på Östermalm rasade ett fastighetsimperium.
Carlsquares fastighetsanalytiker Bertil Nilsson är förvånad.
”Att han behöver sälja är uppenbart, men det var lite överraskande att han ska sälja New York. Det skulle möjligtvis kunna indikera att det man har kvar i Sverige inte är lika lättsålt”, säger han till Dagens Industri.
Kan skapa värden – trots allt
Samtidigt har Corems ledning en tydlig plan för vad pengarna från försäljningarna ska användas till.
Med kapital från planerade avyttringar om 5 miljarder kronor ska bolaget återköpa såväl hybridobligationer som den egna aktien.
Missa inte: Toppköp, choklad och skulder – nu har Kvalitena gått i konkurs. Realtid
Strategin kan enligt Dagels analys faktiskt skapa stora värden för aktieägarna givet den extrema substansrabatten.
För fastighetsmarknaden i stort fungerar Corem som ett förvarningssystem.
Straffas hårt
Med 14 procent vakansgrad över hela beståndet – och svindlande 36 procent i Kista där bolaget är en storägare – signalerar siffrorna tydligt att kontorshyresmarknaden ännu inte har återhämtat sig.
Det som gör Corems situation särskilt bekymmersam är att fastighetsbolag med komplex kapitalstruktur straffas hårdare i dagens marknad.

Tullkaos kan få bostadspriserna att vända håll
Bostadspriserna i Sverige var på väg upp och väntades stiga ännu mer.
Hybridlån som en gång var en smart finansieringslösning har förvandlats till blytyngder när räntorna stigit, och utdelningar till preferens- och D-aktier har gjort bolaget mindre flexibelt.
”Om styrelsen verkligen är intresserad att ta fram värden för alla aktieägare är den bästa affären Corem nu kan göra att fortsätta sälja fastigheter, betala av lån och att återköpa aktier för pengarna”, konstaterar Dagel sin analys.
Läs även: Så kan fastighetsägare tjäna på hållbara kontor. Realtid