Morgonsvepet

EQT höjer budet på Karo Pharma

EQT höjer budet på Karo Pharma, Danske Bank rekryterar från Swedbank, Klarnas grundare spår storbankernas död, värdet på bitcoin har fallit 160 miljarder och Dell är tillbaka på New York-börsen. Detta är några av morgonens rubriker i morgonsvepet.

Uppdaterad 2019-01-02
Publicerad 2019-01-02

EQT höjer budet på Karo Pharma
M&A
EQT höjer budet på Karo Pharma från 36,90 kronor per aktie till 38,00 kronor per aktie.
Styrelsen för Karo Pharma Aktiebolag har beslutat att enhälligt rekommendera aktieägarna att acceptera EQT:s höjda uppköpserbjudande.
Det höjda erbjudandet motsvarar en premie på 29,0 procent jämfört med stängningskursen för aktierna på Nasdaq Stockholm den 26 oktober 2018, vilket var den sista handelsdagen före offentliggörandet av budet den 29 oktober 2018.
Det totala värdet av det höjda erbjudandet, beräknat på samtliga utestående aktier i Karo Pharma, uppgår till 6 151 miljoner kronor, skriver EQT i ett pressmeddelande.
I dag, den 2 januari 2019, offentliggjorde Karo Intressenter (EQT) att de höjer erbjudandet till 38,00 kronor kontant för varje aktie i Karo Pharma, samt att de förlänger acceptperioden fram till och med den 17 januari 2019.
Hamilton Advokatbyrå är legal rådgivare till Karo Pharma.

Netonnet förbereder börsnotering
Börs Hemelektronikkedjan Netonnet förbereds för en börsnotering. Det förutsätter dock att försäljningen ökar och att bolaget blir lönsamt, säger ordföranden Roland Vejdemo till DI. Om spekulationerna kring att e-handelsjätten Amazon ska etablera sig i Sverige säger vd:n Susanne Holmström att det utan tvekan kommer att få stor påverkan för den svenska detaljhandeln men anser samtidigt att Netonnet har goda förutsättningar att inte bara överleva utan också vara framgångsrikt.
Netonnet ägs av Siba-familjen Bengtsson.

Danske Bank rekryterar från Swedbank
Bank Danske Bank fortsätter att rekrytera tunga namn i branschen. Senast i raden av rekryteringar är Fredrik Thulin som idag tillträder sin nya tjänst som Head of Private Wealth Management i Danske Bank Sverige. Fredrik Thulin kommer närmast från Swedbank där han varit chef för Private Banking. Fredrik har tidigare arbetat inom områden som Investment Banking och Corporate Retail. 
– Med Fredriks utmärkta ledarskapsegenskaper, kompetens och gedigna erfarenhet är han ett mycket välkommet tillskott på bankens fortsatta tillväxtresa, säger Stojko Gjurovski, Global chef för Private Wealth Management.

Värdet på bitcoin har fallit 160 miljarder
Valuta Kryptovaluta bitcoin tappade nästan 75 procent under 2018, från att ha stigit 1 400 procent under 2017. Årets fall motsvarar en värdeminskning på 160 miljarder dollar, skriver Omni Ekonomi.

Dell tillbaka på New York-börsen
Börs Teknikbolaget Dell är tillbaka på New York-börsen fem år efter att grundaren Michael Dell köpte ut bolaget.
Orsaken till börsnoteringen är att bolaget behöver hantera sin skuld på 52,7 miljarder dollar. Aktien steg på nyårsafton med 7,6 procent och stängde på 48,87 dollar, vilket innebär ett börsvärde på 37,6 miljarder dollar

Klarnas grundare spår storbankernas död
Bank Klarnas grundare  Sebastian Siemiatkowski spår att storbankerna kommer att vara ”döda inom fem år” en intervju med SvD Näringsliv.
– Kunder kommer att byta från traditionella banker till det som kallas neo banks, säger betalningsbolagets grundare till SvD Näringsliv.
Klarna fick förra året tillstånd att bedriva bankverksamhet och siktar nu på att utmana bankerna. Enligt Sebastian Siemiatkowski är ett stort hinder för utmanare som Klarna att lönekontot är låst hos den traditionella banken. Förhoppningen är att nya EU-regler ska göra det enklare att flytta kontot.

Tobii:s ordförande köper 25 000 aktier
Börs
Kent Sander, styrelseordförande för ögonstyrningsbolaget Tobii, har köpt 14 500 aktier i det egna bolaget till kursen 26,95. Enligt Finansinspektionens insynsregister äger Kent Sander 25 000 aktier och 80 000 teckningsoptioner i Tobii..

Kinesisk teknik under lupp
Politik EU vill granska säkerhetsriskerna med kinesiskt teknik. Oron ökar kring cyberintrång och spionage, skriver Financial Times.
En rad länder är bekymrade över Kinas beteende inom cyberområdet. Det är bland annat kopplat till en rad auktioner för spektrumområdet för 5g.
Farhågor gäller bakdörrar i bland annat utrustning från telekomtillverkare som Huawei. Men oron kring Kinas ökande närvaro rör också större uppköp, som det av den tyska industrirobottillverkaren Kuka 2016, för 4,5 miljarder euro.

Ny finanschef på Bong
Börs Förpackningsbolaget Bong har utsett Carsten Grimmer till ny finanschef med tillträde den 2 januari 2019, enligt ett pressmeddelande. Han har varit finanschef på Bongs affärsenhet för Centraleuropa sedan 2014. 
Pia Fjellander, som kommer rapportera till Carsten Grimmer, kommer fortsatt ansvara för och driva Bongs finansiella rapportering och finansieringsverksamhet framåt som Group Financial Manager.

Platsannonser

Logga in