Morgonsvepet

EIB skapar ny garantifond

Kungsleden tillsätter ny CFO, EU inför flexiblare tolkning av bankreglerna och SBAB varnar för sjunkande bopriser i ny rapport. Det här är morgonens nyheter i korthet.

Publicerad 2020-04-17

Wall Street över nollan
De ledande börserna i New York stängde på plus efter ha legat på minus under delar av torsdagen. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,1 procent, S&P 500 upp 0,6 procent och Nasdaq ökade 1,7 procent.

Stockholmsbörsen pekar uppåt
I den inledande handeln pekar IG:s förhandel på att Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 kommer att stiga drygt 3 procent vid börsöppningen. Terminerna för de ledande börserna i New York pekar också uppåt omkring 3 procent och så tillika terminerna för Eurostoxx 50 och Londonbörsen, skriver Dagens Industri.

SBAB: Bopriserna kan falla 10 procent om krisen fortsätter.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB, varnar i en ny rapport för att de svenska bopriserna kan sjunka med 10 procent om krisen blir långvarig. “Vi ser i statistiken så här långt ingen större påverkan av coronakrisen på bostadsmarknaden”, säger Robert Boije till Nyhetsbyrån Direkt.

K-Fastigheter inleder samarbete med Boklok
K-Fastigheter inleder ett samarbete med Boklok, ett samägd fastighetsbolag av Ikea och Skanska. Planen är att bygga upp till tusen lägenheter de kommande tre åren. K-Fastigheter säljer till en början byggrätter för 43 lägenheter till Boklok för 18 miljoner kronor, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

EU lättar upp bankreglerna under krisen
EU:s finansministrar tillkännagav under torsdagen att EU:s tillsynsmyndigheter kommer tillämpa flexiblare finansmarknadsregler under coronakrisen. ECB, Gemensamma resolutionsnämnden (SRB), Europeiska bankmyndigheten (EBA) och Europeiska värdepappersmarknadsmyndigheten (ESMA) ger alla stöd sitt stöd åt den flexiblare tolkningen av regelverket, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

EIB skapar ny garantifond
Europeiska investeringsbankens styrelse fattade beslut under under torsdagen om att skapa en ny garantifond på 25 miljarder euro. Målet är att låna ut 200 miljarder euro till europeiska företag, främst småföretag. Detta framkommer av ett pressmeddelande.

EQT: “Jämställdhet en extremt viktig fråga”
Conni Jonsson, ordförande i EQT, berättar för Dagens Industri att bolaget arbetar för fullt med att förbättra jämställdheten i bolaget. Tidningen riktar kritik mot att EQT bara har en av sex kvinnliga styrelseledamöter. ”Det är en extremt viktig fråga. Vi arbetar aktivt på alla nivåer och jag hoppas att vi kan se ett märkbart resultat inom en inte allt för avlägsen framtid”, säger Conni Jonsson till Dagens Industri.

Ny CFO på Kungsleden
Ylva Sarby Westman blir ny CFO på fastighetsbolaget Kungsleden. Hon fortsätter vara koncernens vice vd med övergripande ansvar för Kungsledens transaktionsverskamhet, värdering, HR, hållbarhet och IT. Detta framkommer av ett pressmeddelande.

Donald Trump ska öppna USA i tre faser
USA:s president Donald Trump presenterade under torsdagen en trestegsplan för att öppna upp landets ekonomi igen. I fas ett öppnas de 29 delstater som har minst antal fall av coronasmittade. I fas två ska skolor kan öppna igen samt resandet komma igång igen. Den tredje fasen kan beskrivas som återgång till det normala, skriver Finwire.

Platsannonser

Logga in