FinansNyhet

Dansk förundersökning inleds mot Danske Bank

Publicerad

Nu öppnas en dansk förundersökning om misstänkt penningtvätt i Danske Bank. Utredningen handlar om misstankar om penningtvätt i bankens filial i Estland under åren 2007-2015, och följer i spåren av en liknande utredning i Estland.

Realtid.se

I Danmark tar statsadvokaten ställning till om åtal ska väckas vid vissa grövre brott och det är det som den danska statsadvokaten Morten Jakobsen vill reda ut i det här fallet. Han uppger att han redan inhämtat information i ärendet från polisen, finansmyndigheten och internationella organ.

– Generellt sett är penningtvätt samhällsundergrävande. Ju större belopp det är frågan om, desto värre är det. Därför är det viktigt att få belyst om det finns underlag för straffrättsligt ansvar, säger statsadvokaten Morten Jakobsen i ett pressmeddelande.

Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed skriver i ett mejl till den danska tidningen Berlinske att banken naturligtvis finns tillgänglig för utredningen och att “vi har löpande en bra och konstruktiv dialog med myndigheterna med jämna mellanrum och vi kommer att vara tillgängliga om det finns frågor som åklagarmyndigheten önskar vår hjälp med att få ytterligare belysta”.

Annons

Redan tidigare har det stått klart att Danske Bank inte har levt upp till egna regelverk eller förväntningar om att förhindra olagliga aktiviteter. De misstänkta affärerna med utländska bankkunder i Estland ska ägt rum under åren 2007–2015.

Berlinske rapporterar att storleken på de misstänkta transaktionerna genom den estniska filialen sammanlagt överstiger 53 miljarder danska kronor.

Nyligen fattade rättsvårdande myndigheter i Estland ett liknande beslut om att inleda en förundersökning angående den misstänkta penningtvätten i Danske Banks filial i landet.

Annons
Annons