Annons

Annons

Estland

Penningtvättsskandalen i Baltikum, där tidigare Danske och nu också Nordea smittats, har förvandlat nordiska banker från att vara en grupp skinande föredömen i Europas bankvärld, till att bli en ganska solkig församling. Det är dags för en lite mer självkritisk hållning både till vår egen självbild och till de nordiska bankernas arbete med att bekämpa korruptionen, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Danske Bank genomförde under ett enda år kontroversiella och lönsamma finansiella transaktioner av typen mirror trades för nästan 90 miljarder kronor med ryska kunder. Transaktionerna skapar en stor risk för penningtvätt.

Det finns både legala och illegala transaktioner när ryssar placerar pengar i banker i Estland. Det påpekar Torbjörn Becker, som är chef för Östekonomiska Institutet vid Handelshögskolan, när han ger sin syn på de stora utländska betalströmmarna genom estniska banker, däribland Swedbank.

“Penningtvättskandalen är mycket större än Danske Bank. Det är högst troligt att svenska banker och andra utländska banker skulle kunna vara inblandade i en väsentligt större penningtvätt i Baltikum och på Cypern”, säger Sven Stumbauer, amerikansk expert på penningtvätt, till Realtid.

De stora finansiella summor som uppgavs av Bloomberg och andra medier under onsdagen kring andra bankers kopplingar till eventuell penningtvätt i Estland har misstolkats. Det uppger Estlands Centralbank i en kommentar. Även Swedbanks vd kommenterar nu uppgifterna.

Den brittisk-estländska fintechappen Monese, som används av många migranter, har tagit in motsvarande över en halv miljard kronor. Rundan har letts av Kinnevik.

Nu öppnas en dansk förundersökning om misstänkt penningtvätt i Danske Bank. Utredningen handlar om misstankar om penningtvätt i bankens filial i Estland under åren 2007-2015, och följer i spåren av en liknande utredning i Estland.

Den estniska statsåklagarmyndigheten har beslutat att inleda en straffrättslig undersökning mot Danske Banks estniska filial. Utredningen sker i spåren av misstankarna om penningtvätt i banken.

Sidor