Mark Carney, Bank of England
Mark Carney, Bank of England.
EU

”Brexit - ett stresstest”

Brexit kan bli ett stresstest för hur världsekonomin kan komma att utvecklas under de nya handelsreglerna. Det sade Mark Carney, chef för Bank of England, i ett tal i London på tisdagen, enligt Bloomberg News.

Publicerad 2019-02-12

– I många avseenden är brexit det första testet för en ny global ordning och kan visa sig vara ett stresstest för huruvida en väg kan hittas för att bredda fördelarna av öppenhet och samtidigt förstärka demokratiskt ansvarsutkrävande, sade han.

– Brexit kan påverka de globala utsikterna på både kort och lång sikt.

Mark Carney sade att det ligger i allas intresse att en brexitlösning som fungerar för alla nås under de kommande veckorna.

– Det är möjligt att nya regler kan utvecklas för en mer inkluderande och motståndskraftig global ekonomi. Samtidigt finns det en risk att länder kan vända sig inåt, och undergräva tillväxt och välstånd för alla", sade Carney och tillade att oro över det senare alternativet redan hämmar investeringar, jobb och tillväxt och skapar en dynamik som kan bli självuppfyllande.

Centralbankschefen påpekade att den osäkerhet som råder kring Storbritanniens framtida handelsrelationer varit ett sänke över företagens investeringar.  Tidigare i veckan visade färska siffror att företagens investeringar sjönk med 1,4 procent under det fjärde kvartalet, den största nedgången sedan 2015.

– På samma sätt kan en förlängd osäkerhet kring världshandeln underminera den globala tillväxten. I motsats till vad ni kanske har hört är det inte lätt att vinna ett handelskrig, sa Mark Carney enligt Financial Times.

Samtidigt som centralbankschefen talade var premiärminister Theresa May i det brittiska parlamentet där hon meddelade att Storbritannien och EU-kommissionen fortsätter samtalen trots att ordföranden Jean-Claude Juncker uteslutit att öppna upp utträdesavtalet för omförhandlingar.

Premiärministern lovade också en ny debatt med möjlighet för omröstning den 27 februari om ett nytt avtal inte slutits innan dess.

Platsannonser