Realtid

Svensk fotograf gör succé i USA

Martin Schori
Uppdaterad: 16 mars 2007Publicerad: 16 mars 2007

På ett år gick han från att plåta mat i sitt sovrum till att jobba för några av världens största magasin. Realtid.se har pratat med Marcus Nilsson, vars kometkarriär nu har krönts med ett pris från en prestigefull amerikansk fototidning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av 2006 hade ex-Malmöbon Marcus Nilsson fått nog av att assistera andra fotografer. Nu var det hans tur att plåta. Han låste in sig i sin lägenhet i Brooklyn, lagade en massa mat och satte igång.

– Jag började plåta hemma i min studio , eller mer sovrum kanske, och jag gjorde om min websida, säger Marcus till Realtid.se.

– Sedan skickade jag ut mellan fem och tio ”promotion-kort” till tidningar här i New York. Korten designade jag själv och skrev ut på min Epson printer. Samtliga tidningar ringde in min portfölj och anställde mig. Mitt första jobb var för amerikanska Gourmet. Det var en 10-sidorsartikel. Sedan började jobben rulla in och det tog inte lång tid förrän jag hade mer jobb än jag hann med att plåta.

I början blev det mest matfotografi för Marcus. Det var inget medvetet val – trots att han har en lång kockkarriär bakom sig, bland annat på krogen Aquavit i New York.

– Jag jobbade i restaurangbranschen här i New York medan jag gick min fotoutbildning och började plåta svartvita bilder i köket på kockar och servitörer, säger han.

På ett år har Marcus alltså gått från att fotografera mat i sitt sovrum och kollegor på krogen till resereportage och porträtt för giganter som Domino, Martha Stewart, Oprah och New York Magazine.

Varför tror du att det har gått så snabbt för dig ?

– Innan saker och ting började hända för mig så visade jag mina bilder för en del agenter och fotografer som gav mig råd. Jag gjorde dock tvärt emot vad de föreslog. ”Mer receptliknande bilder” …”du borde hålla dig till endast mat i din bok” …en del tyckte också att vissa av mina bilder var groteska och att jag skulle låta bli att visa dem.

ANNONS

– Men när jag väl började visa min bok så fick mycket positiv respons. Redaktörer och Art Directors gillade verkligen mina bilder. Det finns jäkligt många fotografer i New York men jag tror att min bok sticker ut lite. Det är väl därför kanske, för att jag vet vad jag vill.

Marcus är, enligt honom själv, perfektionist och väldigt organiserad. Det har han bland annat lärt sig i restaurangbranschen.

Han är född i Malmö där han jobbade på olika restauranger innan han flyttade till New York 1997. Han har inga planer på att åka tillbaka. Och nu har han alltså valts till en av världens framtidshopp av tidningen PDN, som varje år listar de 30 hetaste rookie-fotograferna.

Bilderna stylar han ofta själv – annars är det vanligt att tidningarna kallar in en fotostylist. Rent och fint verkar inte vara hans melodi – tvärtom så grisar han hellre ner lite. Kanske en tom espressokopp med intorkade kaffefläckar eller såsstänk på bordet.

Marcus är nu på jakt efter en agent.

– Jag har en hel del stora projekt på gång, bland annat en 400-500 sidors kokbok som kommer att bli episk! Många agenter är intresserade. Jag har dock inte hittat någon än som jag känner är rätt. Har så pass mycket jobb så att det måste vara absolut rätt för att det ska vara värt att börja ett samarbete.

Tidningen PDN har valt ut en av Marcus bilder som omslagsbild för listan på de 30 fotograferna.

Bredvid bilden, på en äkta amerikansk hotdog, kan man läsa ett typiskt Marcus-citat:

ANNONS

”Om det tar fem timmar att göra en sås så tar det fem timmar. Jag gör hellre en perfekt bild än tio mediokra”.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS