Aprils ekonomiska uppsving kom som en överraskning för dem som redan skrivit av svensk återhämtning. Nu står Riksbanken inför en knepig ekvation: sänka räntan för att stötta en skör ekonomi eller vänta på fler tecken på att tillväxten faktiskt håller.
Stark BNP – Riksbankens nya huvudvärk


Sveriges BNP ökade med 0,4 procent i april jämfört med mars, enligt SCB:s preliminära beräkningar som publicerades på tisdagen.
Tillväxten var starkare än väntat och driven av både stigande hushållskonsumtion och ökad industriproduktion.
Missa inte: Efter glädjesiffran – räntesänkning till midsommar? Realtid
Samtidigt visar Riksbankens senaste företagsundersökning på en tydligt dystrare stämning bland företagen, som oroar sig för global konjunkturnedgång och handelspolitiska spänningar.
Bakom aprilsiffrorna döljer sig en märklig paradox.
Konsumenter trotsar pessimismen
Privatkonsumtionen lyfte med hela 2,7 procent i årstakt enligt SCB, trots att Konjunkturinstitutets barometer pekar på ökad pessimism bland hushållen.
Dagligvaruhandeln och bilförsäljningen växte med 3,0 respektive 4,6 procent, medan klädhandeln krympte.
”Privatkonsumtionen tecknar en krokig återhämtningsbana sedan i höstas. Men den som zoomar ut lite ser att konsumtionstillväxten jämfört med sommaren 2022 fortfarande är 0 procent”, skriver Dagens Industris Nils Åkesson.

Industriproduktionen sköt samtidigt i höjden med 3,4 procent för månaden, men signalerna framåt är blandade.
Orderingången föll tillbaka med 6,3 procent i mars efter flera starka månader, vilket kan tyda på att årets inledning pumpats upp av framflyttade order inför befarade tullhöjningar.
Senaste nytt
Företagen ser mörkare moln
Riksbankens företagsundersökning, genomförd mellan 8-19 maj bland 48 företag med totalt 250 000 anställda, ger en dystrare bild än BNP-statistiken.
Rubriken som centralbanken valt är talande: ”Det som var på väg åt rätt håll har kommit av sig”
”Företagen är oroliga för att den globala konjunkturen kommer att dämpas och påverka efterfrågan negativt framöver”, skriver Riksbanken.

Tandagnisslan och besvikelse: Förväntade bopriser sjunker – igen
Bostadsägarnas förväntningar på bopriserna sjunker för fjärde kvartalet i rad.
Ändrad syn på prissättningen
Särskilt industriföretag rapporterar dämpad orderingång, medan byggsektorn håller uppe med hjälp av offentliga infrastrukturprojekt.
Handelssektorn är mer optimistisk, men kommentarerna spretar enligt undersökningen.
Läs även: Riksbankschefen har lägsta bolånet – och räntan. Dagens PS
En viktig förändring är företagens syn på prissättning.
Framför allt företag som säljer till andra företag ser nu tydligt minskade möjligheter att höja priserna det kommande året. Även bland dem som främst säljer till hushåll har prisplanerna justerats ned sedan februari.
Räntesänkning väntas trots data
Kombinationen av svagare konjunkturförväntningar och lägre pristryck stärker argumenten för en räntesänkning vid Riksbankens möte den 18 juni.
Både Länsförsäkringar och Nordea (börskurs Nordea) har justerat sina prognoser och räknar nu med en sänkning från 2,25 till 2,0 procent.
”Bakslaget för återhämtningen är en tydlig signal om att räntan fortfarande är för hög. För att undvika onödigt stor påverkan på ekonomin sänker Riksbanken räntan två gånger i år, med start redan i juni”, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, enligt Dagens Industri.

5 smarta knep – så pressar du ner din bolåneränta
Du själv måste ta kontrollen för att få ner dina lånekostnader. Men hur?
Nordeas chefekonom Annika Winsth är mer tveksam till behovet men prognostiserar ändå en sänkning.
”Trycket på Riksbanken kommer att öka, så de kommer att sänka”, säger hon till TT.
Bostadsmarknaden väntar på signal
Den tröga bostadsmarknaden illustrerar ekonomins komplexitet.
Trots nästan en halvering av styrräntan från 4 till 2,25 procent sedan maj förra året har prisuppgången varit blygsam.
Missa inte: ”Slut på sötebrödsdagarna” – Riksbanken hotar småbankerna. Dagens PS
Villapriserna steg 0,5 procent i maj medan bostadsrättspriserna endast ökade med 0,1 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.
”Marknaden präglas just nu mer av psykologi än fundamenta. I ett läge med geopolitisk oro och stort utbud väger osäkerhet tungt. Om Riksbanken sänker i juni kan det bli startskottet för en mer aktiv sommar”, säger Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet, till Dagens Nyheter.

Expert: Priserna bromsar in – ska Thedéen sluta snooza?
Svensk inflation bromsar in snabbare än väntat.
ANNONS

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.