Realtid

Global uppvärmning ritar om vinkartan

Martin Schori
Uppdaterad: 25 jan. 2007Publicerad: 25 jan. 2007

Om 50 till 100 år kan nygifta par skåla i mousserande vin från södra England – istället från Champagne – samtidigt som vinskribenterna hyllar svensk Riesling. Till steken dricker man rödvin från Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu varnar forskare för att global uppvärming kommer att radikalt förändra världens vinkarta. Det skriver Los Angeles Times.

– I vin kan vi känna smaken av klimatförändringen, säger Gregory V. Jones, metrolog från Oregon, till tidningen.

Den enes bröd kommer att bli den andres död.

Bordeaux-viner, till exempel, har aldrig smakat godare än nu, säger Jones. Det kan de tacka global uppvärming för. Och i norra Europa, där vinproducenter länge kämpat mot kyla, blir druvorna bättre och bättre.

– Torra tyska viner är nu riktigt delikata, säger vinskribenten Jancis Robinson till Los Angeles Times.

Engelska och Kanadensiska viner har också tjänat på klimatförändringarna, säger hon.

I Frankrike har höjda temperaturer bidragit till viner med mer socker och alkohol och mindre syra.

– Vårt väder är perfekt nu, säger en vinodlare till Los Angeles Times.

ANNONS

– Global uppvärmning har förändrat vinet till ett lite rundare och rakare vin.

Men franska vinfantaster oroar sig också. En temperaturhöjning med en grad påverkar vinet lika mycket som en flytt på 20 mil söderut, enligt en fransk meterolog.

– Snart kommer en Bourgogne smaka som en Côte du Rhône, säger han.

Även spanska och autraliensiska vinproducenter måste ta klimathotet på allvar eftersom det snart kan bli för varmt där för att odla vin, säger Jancis Robinson.

Även länder med kallare klimat, som Tyskland, har börjat se negativa effekter. Alkoholhalterna närmar sig smärtgränsen och vissa druvor, till exempel Riesling, som traditionellt växer i regionen, blir sämre och sämre med varmare väder.

I och med att klimatförändringarna hittills haft en positiv inverkan för de flesta europeiska vinmakarna så är det svårt att motivera folk i branschen att försöka göra någonting åt dem, säger experter.

– De kallaste klimaten känner av effekterna först -Franskrike, Tyskland, Österrike – och de har varit positiva, säger tyske meteorologen Hans-Rainer Schultz.

– Hur kan man annars förklara mjuka och fruktiga rödviner från Österrike?

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

mutbrott
Spela klippet
Juridik

Här i organisationen sker de flesta mutbrotten

08 dec. 2025
sju
Spela klippet
Realtid TV

Sju bolag äger en tredjedel av svenskarnas kapital

07 dec. 2025
han
Spela klippet
Realtid TV

Han vill stoppa pajkastningen – med svensk teknik

06 dec. 2025
ANNONS
ANNONS