Realtid

Champagnetillverkare lägger bud på mark i Kent

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 jan. 2008Publicerad: 11 jan. 2008

Inom kort kan en engelsk vingård köpas upp av en av de främsta champagnetillverkarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LONDON Detta samtidigt som Sarkozy ska besluta om att ytterligare fyrtio kommuner ska ingå i Champagnedistriktet.

I julveckan drack britterna hela tio miljoner flaskor fransk champagne. Än så länge är britterna den största exportmarknaden för fransk champagne, men efterfrågan bland nyrika i Kina och Ryssland växer med en sådan fart att fransmännen inte kan leverera tillräckligt för att släcka den nyväckta törsten.

Det är brist på mark som är orsaken. För att ha rätt att kallas champagne måste druvorna ha vuxit inom ett avgränsat område kring Reims och Epernay i norra Franrike.

Nu har de franska vinproducenterna i ren desperation bett att få utöka detta område med ytterligare fyrtio kommuner. Den franska regeringen kommer inte ge sitt utlåtande förrän tidigast i vår men innan dess söker nu champagnehusen andra lösningar.

Flera av de mest renommerade champagneproducenterna har under senaste månaden rest runt Kent i södra England för att titta på vingårdar eller mark som är odlingsbar.

Cheferna från Louis Roederer har inspekterat Kent och enligt obekräftade uppgifter lagt bud på en engelsk vingård. Även konkurrenterna från Tattinger och Veuve Clicquot – Glada Änkan – har gjort förfrågningar.

Den globala uppvärmningen har lett till att den engelska myllan nu anses minst lika bra om inte bättre än den franska och under ett flertal år har engelsmännen producerat viner som klått de franska champagnerna i internationella tävlingar.

Det var romarna som introducerade viner och vinrankan till de ociviliserade britterna för drygt tvåtusen år sedan, men när de sparkats ut ur landet återgick britterna till sitt älskade öl och vinstockarna byttes ut mot humle. Efter andra världskriget, när vin blev en allt populärare dryck, kom vinodlingen igång igen och nu finns nära 400 vingårdar i England och Wales. Och det är dessa som fransmännen nu kastar lystna blickar på. Inte bara kan de öka sin produktion, men de sparar också en slant på kostnaderna. I Champagnedistriktet kostar en hektar 5,6 miljoner kronor, i Kent ligger priserna på en tiondel. I Skåne ligger priset på en hektar jordbruksmark på mellan 80.000 och 200.000 kronor.

ANNONS

Att det lönar sig vet fransmännen redan. Traditionsrika champagneproducenten Mumm fick fransmännen att sätta champagnen i halsen för ett tiotaltal år sedan då Mumm köpte land i Kalifornien, men deras Mumm Cuve Napa blev en storsäljare inte bara i USA utan också i Europa. Så vem vet, kanske kan vi snart skåla i en Louis Roederer Cuve Kent?

Med en omsättning på nära femtio miljarder kronor har champagneindustrin en viktig roll i den franska ekonomin och skam den utsocknes som vågar kalla sitt sprudlande vin för champagne.

En lösning, som föreslogs av Frazer Thomson, vd för English Wines Group i en fackpress intervju, är helt enkelt att döpa om Kent till Champagne.

Pia Helena Ormerod

frilansskribent, London

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS