Regeringen aviserar hårdare tag mot oseriösa PPM-fonder.
Pension

Bolund och Strandhäll kritiserar PPM-aktörer

“Vi är oroade över att en del av pensionssystemet, premiepensionen, blivit en plats för aktörer som på olika sätt utnyttjar människors okunskap och ointresse för att tjäna stora pengar.” Det skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i en debattartikel och pekar bland annat ut det skandalomsusade Falcon Funds.

Uppdaterad 2017-02-16
Publicerad 2017-02-16

Gemene man ska inte behöva vara finansexpert bara för att kunna spara till pensionen, skriver de tillsammans med andra undertecknare från S och MP som är ledamöter i pensionsgruppen, i en debattartikel i SvD näringsliv, och konstaterar samtidigt att det är dags för en reform där pensionsspararnas intressen sätts i första rummet.

“Det är djupt oroande att en del av pensionssystemet, premiepensionen, blivit en plats för aktörer som på olika sätt utnyttjar människors okunskap och ointresse för att tjäna stora pengar. I vissa fall har det även uppdagats rent kriminell verksamhet. Turerna kring Falcon Funds är bara ett av flera exempel som äventyrar förtroendet för hela pensionssystemet. Som pensionssparare ska vi inte behöva vara finans­experter. Vi måste alla kunna lita på att pensionspengarna används till våra pensioner och inget ­annat", skriver de bland annat i artikeln.

Pensionsmyndigheten har fått i uppdrag att tillsammans med Finansinspektionen ta fram förslag för hur man ska få bukt med oseriösa aktörer i pensionssystemet. Systemet, skriver ministrarna, bör i första hand göras enklare, med ett större fokus på hållbarhet och lägre avgifter samt ett system där spararen är bättre skyddad mot oseriösa aktörer.

Det Maltabaserade fondbolaget Falcon Funds blev i fjol utslängda från det svenska premiepensionssystemet efter en finanshärva som slutade med polisanmälan om misstänkta ekobrott, uppsagda avtal med Pensionsmyndigheten och att KPMG fick ta över bolagets fonder med uppdraget att avveckla dem.

Platsannonser