Annons

Annons

Pensioner

Sex av tio anställda i Sverige känner en ekonomisk stress inför framtiden och över en tredjedel känner en finansiell otrygghet. Vi behöver ta ett gemensamt krafttag för att se till att minska den ekonomiska oron och säkerställa att den inte blir nästa generations börda, skriver Mercers vd Johan Ericsson.

Ett nytt avtal för premiepensionens fondtorg är klart. Det ställer hårdare krav på fondbolag som vill finnas på fondtorget. Syftet är att skapa ett bättre och tryggare utbud av fonder för pensionsspararna.

Regeringen vill låta en ny myndighet välja ut PPM-fonder, efter upprepade brister i dagens system. "Pensionsmyndigheten har sagt upp flera samarbetsavtal och i vissa fall polisanmält fondförvaltare", konstaterar regeringen.

2017 var ett bra år för premiepensionen, med fortsatt god värdeutveckling för pensionsspararna och där soffliggaren klådde snittspararen. Det visar Pensionsmyndighetens färska rapport om premiepensionen.

Premiepensionssystemet har i stort varit lyckat och gett pensionsspararna god avkastning under en lång rad av år. Samtidigt kan ingen blunda för att systemet är behäftat med en rad problem som allvarligt skadat förtroendet för det. Därför behöver det reformeras, skriver Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Pensionsmyndigheten slutar att ge prognoser för den framtida pensionen – i de orangea kuverten. Anledningen är att prognoserna ofta både är missvisande och missuppfattas av mottagarna, enligt Pensionsmyndigheten.

 

Svenska pensionsbolaget Alecta gör sin största gröna obligationsinvestering hittills – och går in med 3 miljarder kronor i en obligation utfärdad av tyska banken KfW. SEB har varit finansiell rådgivare i transaktionen. "Vi har därmed investerat över 20 miljarder kronor totalt i gröna obligationer", säger Alectas presschef Johan Andersson till Realtid.

Betalbolaget Izettle tar in 400 miljoner kronor och värderas till 8 miljarder kronor. Rundan leds av riskkapitalbolaget Dawn och Fjärde AP-fonden. "Vi investerar tungt i företag som bidrar till en hållbar ekonomisk tillväxt", säger Per Colleen, head of fundamental equities på Fjärde AP-fonden.

Sidor