Bitcoin ökade med uppåt 1.300 procent i värde under 2017. Men i årsskiftet föll den kraftigt med 70 procent som mest. Och värdet är fortfarande mer än halverat sedan toppen.
Finans

"Bitcoins blodbad liknar dotcom-kraschen"

Likt dotcom-bolagen i slutet av 90-talet, riskerar Bitcoin att falla ihop som en korthus, skriver Bloomberg. Kursen har mer än halverats sedan toppen förra året. Och den har inte studsat upp, som tidigare efter kraftiga nedgångar.

Uppdaterad 2018-07-02
Publicerad 2018-07-02

Bitcoins galna uppgång i slutet av förra året har av många kallats för den största spekulationsmanin i historien, skriver Bloomberg. Den efterföljande kraschen i början av 2018 cementerade uppgången i rekordboken över största bubblorna, enligt tidningen.

"Bitcons blodbad liknar dotcomkraschen", lyder Bloombergs rubrik.

Kryptovalutan har fallit med cirka 70 procent sedan toppen i december. Därmed närmar sig Bitcoin-fallet, i magnitud, det brutala raset under dotcom-frossan år 2.000, då Nasdaq-börsen rasade med hela 78 procent på kort tid.

Bloomberg tillägger dock att Bitcoin, efter stora fall, tidigare har studsat upp igen kraftigt. Men tidningen är inte lika säker på att så är fallet den här gången. Många har nu skapat sig en uppfattning om Bitcoin och bestämt sig för huruvida det är värt att investera i valutan, skriver Bloomberg.

Även institutionella investerare har pekats ut som potentiella Bitcoin-köpare, men regulatoriska och säkerhetsmässiga aspekter har fått de flesta av dem att avvakta, enligt Bloomberg.

Kryptovalutan fortsatte falla på fredagen med 4,2 procent till 5.791 dollar vilket är den lägsta nivån sedan i november förra året. Den återhämtade sig på lördagen med 8,6 procent och handlades för 6.397 dollar. På måndagen var den i stort sett oförändrad på 6.397 dollar.

Men Bitcoin är ändå ned 55 procent hittills i år jämfört med december 2017. Den har också kantats av stora bakslag med två hackerangrepp mot en Sydkoreansk handelsplattform för kryptovalutor, och en nedstängd plattform i Japan.

– Bitcoin kommer inte sjunka till noll, men det är fortfarande väldigt mycket en bubbla, sa Robert Shiller, Nobelprisvinnare i ekonomi 2013, till Bloomberg på tisdagen.

Platsannonser

Logga in