Bank

Bankföreningen: Digitalisering utmanar bankerna

Den digitala utvecklingen innebär en utmaning för bankerna i och med “open banking”, enligt en rapport som Svenska Bankföreningen beställt.

Publicerad 2019-09-11

Bakgrunden till utmaningen är “open banking”, som innebär att aktörer öppnar upp och byter information med varandra, och EU-direktivet PSD2 som börjar gälla den 14 september. 

– Konkurrenstrycket ökar framöver. De som inte hänger med i utvecklingen, dem kommer det inte gå bra för, säger Hans Lindberg, vd på Svenska bankföreningen, till Sveriges Radio (SR).  

Hittills har digitaliseringen varit till godo för bankerna, som fått lägre kostnader. bland annat genom att till exempel vart fjärde bankkontor försvunnit på fyra år när kunderna använder appar och internetbanker. Men nu ändras strukturen för bankbranschen, enligt rapporten som publiceras på onsdagen. 

Bankerna blir tvungna att dela med sig av kundernas data och information om till exempel bankkonton till andra konkurrerande företag, om kunderna godkänt det. Det här ritar om spelplanen och har öppnat möjligheter för nya typer av företag som till exempel kan erbjuda flera bankers tjänster på ett samma ställe.

– Det här tror jag kommer på bredare front framöver, säger Hans Lindberg, till SR. 

 

Platsannonser

Logga in