Annons

Annons

Open Banking

Det svenska open banking-bolaget Tink har tagit in 90 miljoner euro, motsvarande drygt 950 miljoner kronor i finansiering från investerare.

Att kunder ofta har konton i fler än en bank ligger bakom Danske Banks satsning på en aggreagator som ska ge en samlad ekonomisk översikt oavsett bank. För detta får nu Danske Bank priset "Best Open Banking Strategy."

Open banking öppnar stora möjligheter för svenska banker. David Dahlgren på Deposit Solutions pekar på fördelen med att behålla kundrelationen när man erbjuder andra bolags tjänster.

För att förbli relevanta behöver dagens banker ställa om och ändra sina affärmodeller. Det kräver ett stort mått av flexibilitet och där är nyckelorden öppna API:er och artificiell intelligens. Det skriver idag Rolf Hall från Salesforce på Realtids debattsida.

EU:s andra betaltjänstdirektiv (PSD2) infördes i Sverige i och med att ändringar i lagen om betaltjänster trädde i kraft den 1 maj 2018, men det är den 14 september som den verkliga dataåtkomsten tillhandahålls och Open Banking ”går live”. Här beskriver Daniel Kjellén på fintechbolaget Tink hur Open Banking har bidragit till att förändra marknaden

Nästan hälften av svenska kunder till banker och försäkringsbolag vill dela personlig data för att få tillgång till bättre erbjudanden, personlig service och lägre priser. Det visar en ny undersökning från Accenture.

Bland veckans tio mest lästa artiklar på Realtid håller intresset i sig för de olika turerna kring misstänkt penningtvätt på Swedbank. Även Open Banking lockar till läsning.

Allt fler finansiella institut lanserar open banking, senast i raden är Klarna. Enligt Gunnar Berger, som lett Nordeas open banking-satsning, krävs det en hel del arbete med cybersäkerhet innan en open banking-plattform kan sjösättas. Lotta Lovén på Swedbank berättar att kunden har "större makt än någonsin" över sin data.

Sidor