Bank

AMF överväger skadestånd mot Swedbanks tidigare styrelse

AMF pension vill att Swedbanks nuvarande styrelse ska undersöka om det går att kräva skadestånd av tidigare styrelseledamöter.

Publicerad 2020-03-20

Detta efter Finansinspektionens granskning av den misstänkta penningtvätten i Baltikum. Det rapporterar Sveriges Radio.

Finansinspektionen gav i går Swedbank en varning och 4 miljarder kronor i sanktionsavgift för bankens brister i arbetet mot penningtvätt. Storägaren AMF Pension vill nu se en diskussion i Swedbanks styrelse om skadeståndskrav mot hela den tidigare styrelsen. Detta trots att alla i styrelsen utom tidigare vd Birgitte Bonnesen beviljades ansvarsfrihet på Swedbanks förra årsstämma.

– Vi förväntar oss att Swedbanks styrelse nu diskuterar om man ska rikta krav såväl mot tidigare vd som även mot tidigare styrelse i det här läget, säger Thomas Flodén, kapitalförvaltningschef på AMF till SR.

– Vad som gäller är att om det kommer ny information och ny fakta kan man ompröva det. Och det är en fråga här för styrelsen att titta på den möjligheten om man kan utkräva ansvar från tidigare ledning, säger Thomas Flodén på frågan om de vill ompröva beslutet att bevilja alla ansvarsfrihet, förutom Bonnesen.

 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in