Xcerion upp till bevis

I nästa vecka blir svenska Xcerions marknadsplats för programmerare offentlig för en utvald grupp.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-09-28

LINKÖPING Det lilla Linköpingsföretaget som för drygt ett år sedan fick 70 miljoner i riskkapital visar nu för första gången sin produkt via internet. Realtid.se besöker som första media det nya kontoret.

Vi hoppas att vår produkt blir en drömmiljö för världens alla utvecklare. När det har kommit igång hoppas vi på tiotals miljoner användare som de kan tjäna pengar på via vårt system, säger Daniel Arthursson, vd för Xcerion och hjärnan bakom affärsidén.

Det Xcerion tar fram är en utvecklingsplattform för enkel programmering, ett virtuellt operativsystem, en motor för presentation av annonser, ett betalsystem och en marknadsplats där användarna kan hitta program att köpa eller använda i utbyte mot annonsexponering.

– Vi vill att så mycket som möjligt ska vara gratis, men det får utvecklarna själva avgöra. Genom diskreta annonser kan de få sina projekt finansierade och det är mängden användare som kommer att avgöra inkomsterna, säger Jonas Thörnholm, ekonomi- och affärschef.

Förutom annonser och programprenumeration finns ett tredje finansieringsalternativ. Det är premiumtjänster där det ska gå att köpa utökat lagringsutrymme eller kunna göra större arbetsgrupper när plattformen används av projektgrupper.

Utvecklarna ska få cirka 90 procent av intäkterna. Istället kommer Xcerion att tjäna pengar på den stora volymen, säger Daniel Arthursson.

De kallar det Xios, Xcerion internet operating system. I en webbläsare tankar man hem några megabyte javascript, xml-datafiler och designstyrande element. Detta är grunden för kunna köra program som är mycket enkla att programmera i xml-format.

Många tusen personer runt om i världen har anmält sig intresserade av att testa den förhandsversion som nu lanseras. I den finns ett skrivbord med några enklare program, en textbehandlare för kod och en handbok hur koden ska skrivas för att bli ett program i Xios.

Sista december är planen att den publika versionen ska finnas öppen för alla. Då ser användarna ett programpaket som innehåller Marknadsplatsen, och enkla program för presentationer, nyhetsläsning och planering inklusive e-post. Därutöver kan tillkomma program fristående utvecklare tagit fram.

De filer användarna skapar lagras på servrar hos Xcerion och både skrivbord, program och filer finns tillgängligt från vilken dator som helst som kör Internet Explorer. Ytterligare webbläsare kommer att fungera längre fram.

– Genom att programmen är så små, och körs på användarnas datorer och det bara är små datafiler som ska lagras, blir kostnaderna för vårt servercenter relativt små, säger Daniel Arthursson.

I bakfickan har Xcerion fler program som ska släppas på efterhand. Däribland finns kalkyl, databas, ett visuellt programmeringsverktyg och ekonomiprogram.

– Det går mångdubbelt snabbare att utveckla i vårt system och på sikt räknar vi att hundratals program ska finnas tillgängliga via Marknadsplatsen, förklarar Marcus Bristav, teknisk chef.

Xcerion hoppas att det kommande programmeringsverktyget, där element och händelser kan dras och släppas, ska göra att även personer som inte sysslat med programmering tidigare ska kunna göra verklighet av idéer till enklare program. Denna del i systemet kallas DAO, Desktop Application Orchestration.

– Vi ska inte syssla i första hand med att göra programmen, men flera av dem vi gjort till startpaketet har bara tagit några timmar att utveckla med det här verktyget, påpekar Marcus Bristav.

Systemet är i första hand gjort med inriktning på kontorsanvändning där information, kommunikation, ekonomi och enkelt grafik förekommer. Det kommer inte att fungera lika bra multimedia, där filstorlekarna ibland kan bli många gigabyte.

Företaget har fått stor uppmärksamhet internationellt, trots att hela utvecklingen skett i det fördolda. Det är först på söndag som utomstående själva kommer att kunna prova systemet online. Media har hittills visat pigg nyfikenhet, men tillbakahållen entusiasm efter erfarenheter från liknande lanseringar före it-boomen.

– Vi har byggt upp ett nätverk av kontakter hos alla de stora mjukvarutillverkarna och därifrån finns det också erfarna människor knutna till företagets rådsgrupp, är Daniel Arthurssons förklaring till det internationella intresset.

Det var han som födde de första idéerna om ett skal som det skulle gå snabbt att utveckla till. Han har sin utbildning från Linköpings universitet och jobbade efter studierna i ett annat bolag med XML-inriktning.

Därefter bildade Daniel Xcerion 2001. De första åren där var det dock utbildningar i XML som gav intäkterna. Det var inte rätt läge att presentera tankarna om Xios just då.

– Efter it-bubblan hade det varit svårt att få någon att lyssna på idéerna om ett operativsystem för webben med miljoner användare, skrattar Daniel.

Men i och med investeringspengarna, som han säger ska räcka i fem år, känner han nu uthållighet.

– Vi kommer att hålla på tills det blir en succé, helt enkelt.

Tomas Carlsson

frilansjournalist

redaktionen@realtid.se

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in