Johan Gernandt och Finn Madsen, grundare av Madsen Advokatfirma
Juridik

Vinge-advokater startar eget

Advokaterna Johan Gernandt och Finn Madsen har lämnat advokatbyrån Vinge för att starta en egen nischbyrå inom processrätt.

Uppdaterad 2017-02-02
Publicerad 2017-02-02

Johan Gernandt och Finn Madsen har lämnat advokatfirman Vinge för att tillsammans starta processbyrån Madsen Advokatfirma. Deras inriktning blir främst att verka som skiljemän, vara ombud i skiljeförfaranden samt medlare.

– Jag hade bestämt att pensionera mig, men så kom Finn och jag i samspråk och då beslutade jag mig för att fortsätta med honom, säger Johan Gernandt till Realtid.se.

Finn Madsen berättar att byråerna i Sverige har blivit så stora att det inte är lätt att hitta skiljemän utan jävskonflikter. Han upplever att medvetenheten kring jävsproblematiken har ökat under senare år, vilket bland annat beror på restriktivare praxis från Stockholms Handelskammare.

– Det ställs allt större krav på att skiljemän inte ska ha någon koppling till parter eller ombud. Tillgången på erfarna skiljemän är därför begränsad. Genom att Johan Gernandt och jag startar egen verksamhet får vi en friare och mer neutral roll. Därmed får vi en större möjlighet att inrikta oss mot skiljeförfaranden, säger Finn Madsen.

Vad blir den största utmaningen?

– Det här innebär ett förändrat arbetssätt. På en stor organisation får man ett otroligt stort stöd. Nu ska vi göra allt själva och det är en utmaning, säger Finn Madsen.

Finn Madsen avslutar:

– Att starta eget är en riktig vitamininjektion!

Advokatfirman kommer att vara baserad i Malmö med en filial i Stockholm.
 

 

Om Finn Madsen

Finn Madsen började 1993 på Vinge och slutar nu efter 23 år. Han har bidragit med flera böcker och skrifter inom juridiska spörsmål bland annat den uppmärksammade boken Skiljeförfarande i Sverige.

Finn Madsen är hedersdoktor i juridik vid Lunds universitet och företräder Handelskammaren när det gäller skadestånd från 560 Öresundspendlare till justitiekanslern.

Om Johan Gernandt

Johan Gernandt har varit på Vinge sedan 2008 och grundade dessförinnan advokatfirman Gernandt & Danielsson där han var 1992-2008. Gernandt har varit ordförande i Riksbanksfullmäktige och är hedersdoktor i juridik vid Stockholms universitet.

Johan Gernandt var åren 2006 – 20012 ordförande i SCC- Stockholm Handelskammares skiljedomsinstitut- ett av världens ledande skiljedomsinstitut.

Han har medverkat i ett 100-tal skiljeförfaranden bland andra det mellan kinesiska livsmedelsjätten Wahaha mot franska Danone, som avgjordes till kinesisk favör. Som första västerlänning fick Johan Gernandt i höstas utmärkelsen Lifetime Achievement Award för sina insatser för det kinesiska skiljedomsinstitutet – CIETAC, motsvarigheten till Stockholms Handelskammare.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in