Annons

Annons

”Vi står inte inför någon kraftig nedgång”

SCB:s statistik över produktionen i näringslivet tyder inte någon kraftig nedgång. Det anser Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.
 

Det är i en intervju med nyhetsbyrån Direkt som Swedbanks prognoschef Andreas Wallström berättar om sin förhållandevis positiva syn på den svenska konjunkturen. Detta trots att det under den senaste tiden kommit en flera datapunkter som antyder att Sverige och världen går mot en svagare konjunktur.

Andreas Wallström konstaterar att tjänstesektorn i Sverige står emot väl när industrin stagnerar.

– Det är inget klang och jubel, men sammantaget talar siffrorna för en hygglig utveckling under det tredje kvartalet där BNP kan komma att öka lite starkare än det gjort tidigare i år. Siffrorna talar inte för att vi står inför någon kraftig nedgång, än så länge, säger han till Direkt.

Annons

Annons

– Jag tror att vi kommer att få se en försämring även i hårda data vad gäller industrin och sannolikt också utrikeshandeln. Däremot är jag inte övertygad om att vi kommer att få se någon försämring i de övriga delarna av ekonomin. Indikatorerna har varit ganska dåliga de senaste åren, då de pekat mot en alldeles för stark utveckling. Därför ska man inte dra för stora växlar på att det ska bli så dåligt som indikatorerna nu indikerar, säger Andreas Wallström till Direkt.

Enligt statistik från SCB ökade produktionsvärdet i det svenska näringslivet med 2,9 procent i årstakt under augusti. Det är 0,6 procent starkare än motsvarande siffra i juli.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons