FinansNyhet

”Vi behöver långsiktiga karriärer för kvinnor”

Maria-Pia Hope, vd för Vinge, har med sitt ledarskap bidragit till att byrån känns "varm och generös".
Publicerad

Hallå där Maria-Pia Hope, vd för Vinge som ser ut att göra ett rekordår 2018. Förutom omsättningsrekord toppar Vinge ligan när juridikstudenterna får betygsätta advokatbyråer. 

Rakel Lennartsson

Förra året sprängde Vinge miljardvallen. 2018 kommer omsättningen att bli ca 1,25 miljarder. Utslaget per delägare är Vinge nu Sveriges största advokatbyrå.

I Prosperas undersökning bland juridikstudenter, som presenterades förra veckan, får Vinge högst betyg.

Grattis, hur känns det att kunna kalla sig nummer ett?

Annons

– Det är såklart jättekul när det går bra, men vi är ödmjuka med tanke på att vi har utmärkt konkurrens och att listplaceringar kan växla från år till år. Och året är ju heller inte slut!

Hur tolkar du resultaten i Prosperas undersökning?

– Vi har jobbat hårt för att få ut vilka vi är som byrå och det är möjligt att det börjar slå igenom. Och på jämställdhetsfronten ligger vi ju ganska bra till, så när det är en faktor är jag inte förvånad över att vi kommer bra ut.

Annons

Vad betyder det för branschen att tjejerna är i sådan övervikt bland studenterna?

– Att vi och andra delar av rättsväsendet behöver kunna erbjuda bra långsiktiga karriärer för kvinnor.

Vilket mått på framgång värdesätter du själv mest?

Annons

– När vi kan göra skillnad för våra klienter genom att ha team med olika expertkompetenser och perspektiv som tar diskussionerna och analysen till en helt annan nivå. Jag får ganska ofta se mejl där man lyfter att vi verkligen har bidragit till att ett visst projekt fått en bra lösning och det gör mig alltid väldigt stolt.

Vinge har gjort en fantastisk resa under ditt ledarskap, vad är din hemlighet?

– Ett fantastiskt team, såklart! Jag har härligt engagerade, smarta och framförallt roliga kollegor som vill mycket. Sen försöker jag bidra med att se till att vi håller ihop och hela tiden utvecklas.

Stämmer det att du har genomfört en kulturförändring, hurdå?

– Det handlar nog snarare om att vi gjorde en generationsväxling för några år sedan och har arbetat aktivt med att vara i tiden. Men det är klart – man kanske inte beskrev oss som ”varma och generösa” för tio år sedan. Det är ett omdöme som vi faktiskt får rätt ofta numera efter olika studentaktiviteter.

Annons