M&A

Vattenfall köper minoritetsandel i estniskt kärnkraftsföretag

Vattenfall investerar en miljon euro och blir minoritetsaktieägare i det estniska kärnkraftsbolaget Fermi Energia.

Publicerad 2021-05-31

Vattenfall har förvärvat en andel om 6 procent i det etniska kärnkraftsbolaget Fermi Energia, ett samarbetspartner till Vattenfall kring Small Modular Reactor-teknik (SMR) sedan november 2020. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Med denna minoritetsinvestering kan Vattenfall bidra med vårt kunnande och med genomförbarhetsstudier gällande kostnader, försörjningskedjor och kapacitet för att konstruera och driva småskalig kärnkraftsteknik. Innovativ och fossilfri framtida kärnkraftsproduktion som SMR verkar mycket lovande för Estland som har de högsta genomsnittliga koldioxidutsläppen per genererad kWh el bland alla EU-länder, säger Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Generation på Vattenfall, i en presskommentar.

“Det utökade samarbetet ska fortsätta undersöka mognaden av SMR-teknik och utsikterna för utplacering av en eller flera sådana reaktorer i Estland fram till 2035. Förutom Vattenfall är även andra europeiska energibolag involverade. Alla deltagare får praktisk insikt av SMR-teknik och bidrar med sin egen erfarenhet," skriver Vattenfall.

 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in