Var fjärde får avslag på sin bolåneansökan

Taggar i artikeln

Bolån
Varje enskild mäklare har ett långtgående ansvar att kontrollera köpare och säljare – nu ökar oron över brister. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.Varje enskild mäklare har ett långtgående ansvar att kontrollera köpare och säljare – nu ökar oron över brister. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Publicerad
Uppdaterad

Efter Riksbankens räntehöjningar under året har andelen som fått avslag på sina bolåneansökningar ökat kraftigt. Under årets tre sista månader har var fjärde person blivit nekad ett bolån, visar en genomgång av jämförelsetjänsten Zmarta.

Realtid.se

Under 2020 lanserade Zmarta en jämförelsetjänst för bolån som har gjort det möjligt för bolånekunder att jämföra och byta långivare. Efter en genomgång av alla ansökningar som gjorts under 2022 framgår att allt fler nu fått avslag på sin bolåneansökan. Under perioden oktober till december nekades var fjärde person (25 procent) ett bostadslån. Det är en ökning med närmare 80 procent jämfört med snittet för de tre föregående kvartalen (se faktaruta nedan). Det framgår av ett pressmeddelande.

Mellan maj och november har Riksbanken höjt styrräntan fyra gånger, vilket har fått räntorna på svenska bolån att stiga brant. Statliga SBAB har exempelvis höjt tremånadersräntan med mer än det dubbla under året – från 1,67 till 3,77 procent. För den som har ett bostadslån på 3 miljoner kronor innebär det ökade utgifter med drygt 5 000 kronor i månaden.

Enligt SCB är det just elpriserna som har stått för den kraftigaste prisökningen under året. Fram till och med november skrivs uppgången till 36,8 procent. Tvåa på SCB:s lista är drivmedelspriserna som ökat med 23,6 procent under samma period, följt av möbelpriserna som ökat 20,5 procent. Det sistnämnda innebär exempelvis att den som köpte en soffa för 15 000 kronor i januari fick betala 18 000 kronor för densamma i november.

Annons

Den höga inflationen har också gett avtryck i Konsumentverkets nya beräkningar för hushållens vanligaste utgifter, som blev offentliga i slutet av november. En tvåbarnsfamilj måste nu klara av att betala närmare 30 000 kronor varje månad för exempelvis mat, kläder och el. Det är en ökning med 17 procent, alltså nästan 4 400 kronor i månaden – jämfört med bara för ett år sedan. Konsumentverkets beräkningar används även av banker och låneinstitut i deras KALP-kalkyler, vilket gör det ännu svårare att få låneansökan beviljad.

Så många fick avslag på bolåneansökan 2022:

Siffrorna avser personer som har ansökt om bolån via Zmarta.

Annons