Juridik Nyhet

Utredningen kring coronakuppen växer – ”Prioriterat ärende”

Taggar i artikeln

Ekobrottsmyndigheten
Publicerad
Uppdaterad

Konkursen mot Örebroföretaget Eventor, som fick 3 miljoner kronor i felaktigt utbetalade coronastöd, är avslutad. Pengarna har försvunnit och bolagets företrädare misstänks för brott. Ekobrottsmyndigheten säger att ärendet är prioriterat, men att det tar tid eftersom många bolag och personer utreds. ”Det är väldigt många kopplingar”, säger åklagare Allen Saruchanjan Sinelkov.

Realtid.se

Arbetsvärlden har i en serie artiklar tillsammans med Nerikes Allehanda, Borlänge Tidning och Realtid granskat hur Örebroföretaget Eventor fick miljoner i felaktiga coronastöd.

I onsdags avslutades Eventors konkurs, utan att konkursförvaltaren lyckats säkra några tillgångar.

Konkursförvaltaren har underrättat åklagare om att den misstänkte målvakten, fram till i maj bosatt i Borlänge, numer i Vansbro, kan ha gjort sig skyldig till bokföringsbrott och eventuellt borgenärsbrott.

Annons

– Jag tycker det är märkligt hur man väljer att betala ut pengar, att man inte gör större kontroller innan man betalar ut. Det förstår ju alla att pengarna får fötter. Finns pengarna inte kvar finns pengarna inte kvar, säger konkursförvaltaren Janette Stjernström vid Glimdstedts advokatbyrå.

Särskilt förundrad är hon över utbetalningen från Tillväxtverket till Roger Uppgård, speedwayklubben Masarnas ordförande.

– Att man väljer att betala ut till Roger Uppgårds konto tycker jag är ytterst märkligt, om det inte är Roger Uppgård som har beviljats bidrag. Då borde varningsklockor ringa tänker jag.

Annons

Hon säger att hon inte lyckats få tag i någon ansvarig, eller hört någonting från någon annan gällande konkursen.

– Det kommer inga märkliga fakturor eller krav eller att anställda hör av sig. Snarare är det otroligt tyst. Det får mig att tänka att allt är hanterat innan man kursar bolaget, säger Janette Stjernström.

I förvaltarberättelsen skriver hon att hon noterat att det finns grund att anta olovlig kapitalanvändning och att någon kan vara skyldig att betala tillbaka vinstutdelning eller annan olovlig utbetalning, men att hon inte kunnat utreda detta tillfredsställande eftersom det saknas bokföring och hon inte lyckats få kontakt med bolagets ställföreträdare.

Annons

Hon skriver också att det inte går att uttala sig om någon är skadeståndsskyldig gentemot bolaget eftersom bokföring saknas och pengarna slussats vidare till banker utomlands.

Allen Saruchanjan Sinelkov, som är den åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Örebro som utreder Eventors coronakupp säger att de ännu inte hållit förhör med några misstänkta och att inga tillgångar har frusits.

Han säger att utredningen drar ut på tiden för att det är många bolag och personer inblandade.

– När man börjar titta på det och ser vilka kopplingar olika bolag har så är det väldigt många kopplingar. Det är det som gör det så komplicerat. Men det är ett prioriterat ärende, säger Allen Saruchanjan Sinelkov till Arbetsvärlden.

Den person som sattes in som målvakt innan Eventor gick i konkurs har tidigare dömts för bland annat penningtvättsförseelse. Det i sig gör inte att Ekobrottsmyndigheten blir informerad. Men i somras infann sig personen inte till den samhällstjänst han dömdes till och i samband med det bad Kriminalvården att straffet skulle ändras till fängelse. Då blev EBM informerade.

Den dömde mannen hänvisade till covid som anledning till att han inte kunnat infinna sig till samhällstjänst och tingsrätten beslutade att eftersom det inte var så många gånger han misskött sig i stället ge honom en varning.

När coronapandemin slog till våren 2020 fick Kulturrådet uppdraget att betala ut stöd till inställda kulturevenemang. Eftersom det var viktigt att stöden betalades ut snabbt tvingades Kulturrådet att arbeta efter principen ”betala först, fråga sedan.”

Tanken var att de som senare inte svarade på kompletterande frågor från Kulturrådet, skulle tvingas betala tillbaka pengarna i efterhand. Men återkraven mot de bolag som inte svarat på frågor har skickats sent. Ofta för sent.

Kulturrådet har tidigare svarat Arbetsvärlden att de varit tvungna att prioritera att få ut pengar från de nya stödpaket som regeringen kontinuerligt beslutat om, i stället för att granska vilka bolag som ska betala tillbaka pengar.

Hittills har bara tre återkrav på grund av efterkontroller av annat än vinst gjorts. Av dem hade två av bolagen redan begärts eller försatts i konkurs när återkravet skickades.

Greta von Rosen Stövind, chefsjurist vid Kulturrådet som polisanmälde Eventor, säger att polis och åklagare inte hört av sig till henne för att ställa fler frågor om Eventor eller andra bolag.

– Nej, vi har inte hört någonting från polisen och de har inte begärt ut några fler handlingar.

Har ni haft anledning att polisanmäla något annat bolag?
– Nej, vi har inte sett några liknande tecken och vi har inte heller fått någon information från allmänheten.

–  När det gäller det här bolaget fanns det indikatorer som vi missade. Och att de försökte pressa igenom att vi skulle bryta mot våra rutiner, vilket vi inte gjorde, det har vi inte sett några andra fall.

Kulturrådet har gjort andra återkrav på grund av den vinstkontroll som gjorts av bolag som fick stöd under pandemin. Bolag som fått stöd av Kulturrådet och sedan gått med vinst under 2020 kan i vissa fall få betala tillbaka en del av pengarna eftersom tanken med stödet var att gå till att stötta verksamheten och inte till vinst i bolaget.

Reporter: Malin Crona
Research: Per Agerman

Annons