Realtid

Utredning mot Fylgiaadvokat nedlagd – "bevissvårigheter"

Fylgia, lönegarantibedrägerihärva
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 09 juni 2021Publicerad: 09 juni 2021

En advokat och tidigare delägare på Fylgia godkände lönegarantier för mångmiljonbelopp. I höstas väckte åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, åtal mot 47 personer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brottsmisstankarna gällde omfattande grova bedrägerier mot lönegarantisystemet, grova bokföringsbrott och penningtvättsbrott. Enligt åtalet har sammanlagt omkring 6 miljoner kronor betalats ut på oriktiga grunder. 

Rättegången blev en framgång för åklagare Erik Wendeby. 

41 av de 47 åtalade dömdes. Fem för grovt bedrägeri i ett eller flera fall, fyra till försök till grovt bedrägeri. Andra dömdes för brott av normalgraden, bokföringsbrott och penningtvättsbrott. Två av huvudmännen dömdes till 4 respektive 3,5 års fängelse.

Men förundersökningen mot den advokat och tidigare delägare på advokatfirman Fylgia, som godkände lönegarantier till ett stort antal personer i fyra av de fem konkurser som omfattas av åtalet, har samtidigt lagts ned. Detta trots att hans agerande väckte uppmärksamhet och genererade flertalet polisanmälningar.

– Det har kommit in brottsanmälningar från många olika håll. Tillsynsmyndigheten för konkurser, Kronofogden, advokatbyråer och Skatteverket har anmält. Från polisoperativa enheten, som arbetar med underrättelseverksamhet, har det också kommit anmälningar avseende misstanke om grova bedrägerier, förklarade åklagare Erik Wendeby i höstas. 

Redan i höstas blev advokaten avskriven från misstanke om grova bedrägerier. 

– Det gäller att hitta tillräckliga bevis för att styrka brottsligt uppsåt, och det har vi inte gjort, sa då Erik Wendeby.  

Dock fortsatte en utredning gällande tjänstefel med anledning av advokatens handläggning av konkurserna. 

ANNONS

En konkursförvaltares handläggning av lönegarantifrågor inom ramen för en konkurs anses innefatta myndighetsutövning. Enligt 20:e kapitlet i Brottsbalken ska den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning – genom handling eller underlåtenhet – åsidosätter vad som gäller för uppgiften dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år. Straffet för grovt tjänstefel är fängelse i mellan sex månader och sex år.

Men även denna utredning har nu lagts ned. 

– Utredningen lades ned på grund av bevissvårigheter, säger Erik Wendeby. 

I delen som rör misstankar om bedrägeri har Kronofogdemyndigheten överklagat nedläggningsbeslutet, som har varit uppe för överprövning hos överåklagaren. Men åklagarens beslut har kvarstått. 

Fylgia, där advokaten var delägare under tiden som lönegarantibedrägerihärvan pågick, har tidigare meddelat i ett mejl att advokaten tvingades lämna firman när Tillsynsmyndigheten i konkurser framförde att myndigheten inte längre hade förtroende för den senare som konkursförvaltare. Och även om advokaten nu är avförd från utredningen, kommer han inte återvända till Fylgia.

– Han är en tidigare delägare som lämnat byrån. Att han skulle komma tillbaka är inte en fråga som varit eller är aktuell, meddelar Martin Gynnerstedt, styrelseledamot i Fylgia. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS