FinansNyhet

USA kallar Kina valutamanipulatör – börsfallen fortsätter

Publicerad

Börsfallen fortsätter i Asien på tisdagen i det eskalerande handelskriget efter att USA:s finansdepartement kallat Kina för valutamanipulatör.

olof swahnberg

USA uppgav även att landet vill samarbeta med  Internationella Valutafonden (IMF) för att eliminera orättvis konkurrens från Kina. 

Kina har efter detta också växlat upp sin retorik, noterar Swedbank i sin morgonkommentar.

Amerikanska storbolagsindexet S&P 500 föll med 3,0 procent på måndagen. På tisdagen sjunker börserna i Asien med mellan 0,7 procent till runt 2 procent. 

Annons

Europeiska börsterminer indikerar däremot mindre nedgångar med runt 0,1 till 0,4 procent, enligt Reuters. I Stockholm väntas storbolagsindexet OMXS30 sjunka med 0,2 procent, enligt nätmäklaren IG.  

Kina lät på måndagen yuanen falla till över den psykologiska 7,00-nivån för första gången på elva år, varpå president Donald Trump twittrade att Kina håller på med valutamanipulation. Därefter uppgav USA:s finansdepartement officiellt att Kina är en valutamanipulatör. Omni skriver att draget inte använts sedan 1994 av Bill Clinton.

De senaste dagarnas börsfall startade efter att USA:s president Donald Trump på torsdagen i förra veckan twittrade  att USA kommer införa 10-procentiga tullarna som omfattar 300 miljarder dollar i import och ska införas den 1 september.

Annons
Annons