Unionen tar Klarna till domstol

Taggar i artikeln

Klarna
Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.
Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.
Publicerad
Uppdaterad

Tvisteförhandlingarna mellan Unionen och Klarna för brott mot medbestämmandelagen (MBL) har avslutats i oenighet. Nästa steg i processen att stämma Klarna i domstol.

Realtid.se

Det vart i juni som Unionen, tillsammans med Finansförbundet, kallade Klarna Bank AB till förhandling för brott mot medbestämmandelagen (MBL). Nu är förhandlingarna mellan Unionen och Klarna avslutade i oenighet. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Unionens ambition har hela tiden varit att komma överens med Klarna, men vi har inte lyckats. Vi har olika uppfattningar om hur de uppfyllt förhandlings- och informationsskyldigheten i medbestämmandelagen, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i en skriftlig kommentar.

Enligt lagen ska arbetsgivaren förhandla med alla berörda arbetstagarorganisationer i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist. Det ska ske redan när arbetsgivaren överväger eller planerar kollektiva uppsägningar.

Annons

– Klarna varken förhandlade eller informerade klubben om uppsägningarna. Då menar vi att det inte uppfyllt sina skyldigheter i lagen om medbestämmande, säger Martin Wästfelt.

Nästa steg i processen är att stämma Klarna i domstol. Det blir antingen Arbetsdomstolen eller Tingsrätten som avgör fallet.

–Det är tråkigt att Unionen avvisar den överenskommelse som vi nådde med Finansförbundet, samt att de vill avsluta förhandlingen i oenighet. Vi hade naturligtvis hoppats att kunna avsluta detta och gå in i nästa fas med utökat samarbete. Klarnas uppfattning är fortsatt att inget arbetsrättsligt regelverk har åsidosatts, säger Filippa Bolz, pressansvarig hos Klarna i Norden i ett mail till Realtid måndag kväll.

Annons

 

Annons